Informácia a manuál pre chovateľov
1. Povinnosť nahlasovania domácich zabíjačiek platí už od 1.2.2007
§ 23 zákona č. 39/2007 Z.z. o veterinárnej starostlivosti
„Ošípané možno zabíjať u chovateľa na súkromnú domácu spotrebu (ďalej len domáce zabíjačky) za podmienky, že bolo zabíjanie zvierat nahlásené príslušnej regionálnej veterinárnej a potravinovej správe aspoň jeden pracovný deň vopred“ .
boli dodržané požiadavky na vyšetrenie trichinely
tu nájdete celé znenie zákona: zákon
2. Ako je to v iných krajinách Európskej únie?
Členské krajiny nie sú v tejto oblasti jednotné a platná legislatíva síce túto povinnosť nenariaďuje, ale dáva možnosť aby si členská krajina vytvorila vlastný vnútroštátny predpis.
3. Pozor na svalovca.
Prvoradý záujem: ochrana zdravia ľudí pred možným nakazením sa svalovcom ( trichinelou) s následnými zdravotnými následkami.
V ostatných rokoch sa vyskytlo niekoľko prípadov tejto choroby u ľudí, ktorí uvádzali, že konzumovali surovú klobásu, tepelne neopracované mäso, údené mäso a iné tepelne neopracované výrobky práve z domácich zabíjačiek.
Pacienti mali teplotu okolo 39°C, bolesti brucha, svalov a kĺbov, bolesti hlavy, zvracanie a hnačku.
Vyšetrením sa potvrdila prítomnosť svalovca !
Takto vyzerá Trichinella spiralis v svalovom vlákne.
4. Ako a komu som povinný zabíjačku nahlásiť?
Príslušnej regionálnej veterinárnej a potravinovej správe (ďalej len RVPS)
najneskôr 1 pracovný deň vopred v čase do 15,00 hod.
Domácu zabíjačku možno nahlásiť telefonicky alebo inou formu napr.: písomne ( na príslušnú RVPS najneskôr jeden deň pred stanoveným termínom domácej zabíjačky), faxom, e-mailom;
Odber vzoriek
Tu nájdete všetky kontakty, kde nahlásuť zabíjačku ,podľa okresov: kontakty
5. Kde obdržím informácie ohľadom odberu vzorky?
na príslušnej RVPS
ODPORÚČAME jednoducho zatelefonovať na RVPS a odborníci (úradní veterinárni lekári) budú informovať chovateľa taktiež o
1.požadovanom sprievodnom liste, ktorý sprevádza vzorku do laboratória a ktorý chovateľ vyplní
2.spôsobe odberu a hmotnosti laboratórnej vzorky ( pozri nižšie bod 6)
3.kde sa odovzdajú odobraté vzorky určené na vyšetrenie
6. Ako odobrať vzorky na vyšetrenie na trichinely?
Odber vzorky zabezpečí sám chovateľ.
Odoberajú sa vzorky bráničných pilierov z obidvoch polovíc jatočných tiel domácej ošípanej v mieste prechodu do šľachovitej časti o veľkosti lieskového orecha, resp. veľkosti 5x5 cm.
7. Musí byť pri odbere vzorky prítomný úradný veterinárny lekár?
Nie, vzorky môže odobrať chovateľ, resp. mäsiar ( osoba), ktorá domácu zabíjačku vykonáva.
8. Čo nasleduje po odbere vzorky ?
Vzorky treba vhodne zabaliť do mikroténového alebo iného nepremokavého vrecka alebo iného materiálu a uložiť do chladničky,
následne treba vypísať krátky sprievodný list, ktorý pôjde so vzorkami do laboratória.
tu nájdete tlačivo Sprievodný doklad na vyšetrenie ošípane: Sprievodný doklad
9. Doručovanie vzoriek odobratých na domácej zabíjačke
Chovateľ osobne alebo poslom doručí vzorky na miesto zvozu vzoriek zriadeného príslušnou RVPS, resp. do miesta zberu vzoriek príslušného Štátneho veterinárneho a potravinového ústavu (ŠVPÚ) alebo Štátneho veterinárneho ústavu vo Zvolene (ŠVÚ).
Vzorky sa doručujú v pracovných dňoch do 15.00 hod., vždy však podľa usmernenia RVPS.
Napr. ak sa konala domáca zabíjačka počas víkendových dní, vhodne zabalené odobraté vzorky uskladní chovateľ v chladničke (nie v mrazničke !) a doručí na miesto zvozu v pondelok do 15.00 hod.
10. Čo v prípade, ak sa zabíjajú viaceré ošípané pre súkromnú domácu spotrebu?
Každá odobratá vzorka bráničných pilierov z obidvoch polovíc jatočných tiel domácej ošípanej sa zabalí osobitne spôsobom podľa vyššie uvedeného vo bode 6.
11. Môžem pokračovať v domácej zabíjačke aj keď nepoznám výsledok vyšetrenia na svalovca?
S a m o z r e j m e - to nikto nezakazuje - ale POZOR !
Mäso jatočnej ošípanej z domácej zabíjačky alebo jeho časti s vnútornými orgánmi, ktoré nie sú tepelne opracované môže byť použité pre domácu spotrebu po 3 pracovných dňoch od doručenia vzorky na miesto zvozu,
teda ak chovateľ po domácej zabíjačke, ktorá bola počas víkendových dní doručil vzorku na určené miesto zvozu v najbližší pondelok a do štvrtka toho istého týždňa mu nebol oznámený pozitívny nález svalovca zistený laboratórnym vyšetrením, môže použiť tepelne neopracované výrobky z domácej zabíjačky na svoju spotrebu.
12. Koľko EUR zaplatí chovateľ za vyšetrenie vzorky?
Chovateľ za vyšetrenie vzorky n e p l a t í.
13. Oznámenie výsledku laboratórneho vyšetrenia chovateľovi
Prípadný pozitívny nález laboratórneho vyšetrenia na svalovca bude chovateľovi oznámený bezodkladne (telefonicky, faxom, e-mailom - podľa uvedenia jeho kontaktného údaju v sprievodnom liste).
Pozor. Produkty domácej zabíjačky nesmiete predať alebo darovať ani susedovi.
„Produkty z domácej zabíjačky sú určené výlučne pre súkromnú spotrebu chovateľa, fyzickej osoby, držiteľa, vlastníka v jeho domácnosti a jemu blízkych osôb. Nesmú sa uvádzať ďalej na trh za účelom predaja. Podľa § 115 občianskeho zákona „domácnosť“ tvoria fyzické osoby, ktoré spolu trvale žijú a spoločne uhrádzajú náklady na svoje potreby. Podľa §§ 116 – 117 občianskeho zákona blízkou osobou je príbuzný v priamom rade, súrodenec a manžel; iné osoby v pomere rodinnom alebo obdobnom sa pokladajú za osoby sebe navzájom blízke, ak by ujmu, ktorú utrpela jedna z nich, druhá dôvodne pociťovala ako vlastnú ujmu.“
Fyzická osoba sa dopustí priestupku, ak uvedie na trh produkty živočíšneho pôvodu, ktoré sú zdraviu škodlivé alebo nebezpečné alebo ktoré neboli vyrobené v prevádzkarni alebo ak nestiahne takéto výrobky z trhu. Zároveň teda môžete pri zabíjačke dostať pokutu, ak neohlásite zabíjanie hovädzieho dobytka na súkromnú domácu spotrebu príslušnej regionálnej veterinárnej a potravinovej správe aspoň jeden pracovný deň vopred. „Na základe vyššie uvedeného príslušný orgán veterinárnej správy uloží fyzickej osobe pokutu do 300 eur. V tejto súvislosti neboli v SR za tieto priestupky uložené pokuty,“
Čo dodať na záver?
Najrizikovejším produktom – výrobkom v tomto prípade je tradične vyrábaná domáca klobása zaúdená studeným dymom, ktorá je charakterizovaná ako tepelne neopracovaný produkt; tepelné opracovanie živočíšnych produktov, prípadne ich ošetrenie zodpovedajúcim zmrazením spoľahlivo likviduje pôvodcu trichinelózy.
Informácie ohľadom celého postupu, odberov vzoriek a potrebnej dokumentácie obdržia aj príslušné obecné a mestské úrady.
Štátna veterinárna a potravinová správa SR k tomu ešte dodáva:
Sme presvedčení, že chovatelia domácich ošípaných ako aj široká verejnosť pochopia, že táto povinnosť nie je namierená proti záujmom chovateľov domácich ošípaných a ani nemá za cieľ obmedzenie domácich zakáľačiek, ale práve naopak - má jednoznačný zámer – garantovanie bezpečných potravín z domácej zabíjačky u chovateľov určených pre svoju vlastnú spotrebu.