Zaprávaná sliepka

Zaprávaná sliepka
Prísady
  • 1.5 kg sliepky
  • 1.5 kg sliepky
  • 150 g miešanej koreňovej zeleniny
  • 40 g cibule
  • 50 g masla
  • 60 g hladkej múky
  • mleté čierne korenie
  • muškátový oriešok
  • 1.5 dl sladkej smotany
  • 1 žĺtok
  • byľku zeleného petržlenu
  • 20 g čerstvého masla
Postup

Sliepku dobre očistíme, umyjeme a pokrájame na diely. Zalejeme vodou, osolíme a prikrytú varíme.

Keď je sliepka polomäkká, pridáme očistenú a pokrájanú zeleninu, cibuľu a uvaríme na mäkko.

Z masla a múky upražíme svetlú zápražku, do ktorej pomaly prilievame vývar zo sliepky, smotanu a uvaríme na hustú omáčku. Okoreníme mletým čiernym korením a postrúhaným muškátovým orieškom.

Do hotovej omáčky prilejeme v troške smotany rozmiešaný žĺtok, primiešame posekaný zelený petržlen a maslo.

Sliepku vložíme do takto pripravenej omáčky, ozdobíme čerstvou petržlenovou vňaťou a podávame s knedľou alebo dusenou ryžou.