Prísady
- 1.5 kg sliepky
- 1.5 kg sliepky
- 150 g miešanej koreňovej zeleniny
- 40 g cibule
- 50 g masla
- 60 g hladkej múky
- mleté čierne korenie
- muškátový oriešok
- 1.5 dl sladkej smotany
- 1 žĺtok
- byľku zeleného petržlenu
- 20 g čerstvého masla
Postup
Sliepku dobre očistíme, umyjeme a pokrájame na diely. Zalejeme vodou, osolíme a prikrytú varíme.
Keď je sliepka polomäkká, pridáme očistenú a pokrájanú zeleninu, cibuľu a uvaríme na mäkko.
Z masla a múky upražíme svetlú zápražku, do ktorej pomaly prilievame vývar zo sliepky, smotanu a uvaríme na hustú omáčku. Okoreníme mletým čiernym korením a postrúhaným muškátovým orieškom.
Do hotovej omáčky prilejeme v troške smotany rozmiešaný žĺtok, primiešame posekaný zelený petržlen a maslo.
Sliepku vložíme do takto pripravenej omáčky, ozdobíme čerstvou petržlenovou vňaťou a podávame s knedľou alebo dusenou ryžou.