Východniarske holúbky

Východniarske holúbky
Prísady
  • 1 ks hlávková kapusta biela
  • 1 kg bravčové mäso mleté
  • 150 g cibuľa
  • 50 g údená slanina
  • 4 strúčiky cesnak
  • 2 ks vajce
  • 100 g paradajkový pretlak
  • 1 hrnček uvarená ryža
  • mleté čierne korenie
  • mletá sladká paprika
  • soľ
Postup

Mleté mäso osolíme, pridáme mleté čierne korenie, uvarenú ryžu, pretlačený cesnak, vajcia, nasekanú polovicu cibule a vymiešame.

Na kapuste odkrojíme spodnú časť a celú hlávku ponoríme do hrnca s vriacou vodou. Necháme povariť, aby listy zmäkli. Povarenú kapustu vyberieme a oberieme z nej vrchné listy, ktoré použijeme na balenie. Budeme potrebovať cca 12 listov.

Listy prekrojíme na polovice a stredný hlúbik vykrojíme a odložíme bokom. V ruke spravíme z mäsa valček, položíme ho na jeden kraj listu a začneme baliť.

Zabalené holúbky natesno poukladáme do hrnca. Ak ich máme viac, dáme aj druhú vrstvu.

Na panvici opečieme na kocky pokrájanú slaninu, druhú polovicu cibule a pokrájané hlúbiky, ktoré sme z listov povyrezovali. Pridáme pretlak, orestujeme ho a zalejeme vodou.

Túto zmes vlejeme do hrnca na holúbky.

Zakryjeme pokrievkou a dusíme na slabom plameni domäkka, aby sa listy dovarili a uvarila sa aj mäsová plnka. Múkou nezahusťujeme.

Holúbky nie sú veľké, na porciu dáme aspoň tri a jemne ich prelejeme šťavou. Podávame s varenými zemiakmi.