- 1 ks hlávková kapusta biela
- 1 kg bravčové mäso mleté
- 150 g cibuľa
- 50 g údená slanina
- 4 strúčiky cesnak
- 2 ks vajce
- 100 g paradajkový pretlak
- 1 hrnček uvarená ryža
- mleté čierne korenie
- mletá sladká paprika
- soľ
Mleté mäso osolíme, pridáme mleté čierne korenie, uvarenú ryžu, pretlačený cesnak, vajcia, nasekanú polovicu cibule a vymiešame.
Na kapuste odkrojíme spodnú časť a celú hlávku ponoríme do hrnca s vriacou vodou. Necháme povariť, aby listy zmäkli. Povarenú kapustu vyberieme a oberieme z nej vrchné listy, ktoré použijeme na balenie. Budeme potrebovať cca 12 listov.
Listy prekrojíme na polovice a stredný hlúbik vykrojíme a odložíme bokom. V ruke spravíme z mäsa valček, položíme ho na jeden kraj listu a začneme baliť.
Zabalené holúbky natesno poukladáme do hrnca. Ak ich máme viac, dáme aj druhú vrstvu.
Na panvici opečieme na kocky pokrájanú slaninu, druhú polovicu cibule a pokrájané hlúbiky, ktoré sme z listov povyrezovali. Pridáme pretlak, orestujeme ho a zalejeme vodou.
Túto zmes vlejeme do hrnca na holúbky.
Zakryjeme pokrievkou a dusíme na slabom plameni domäkka, aby sa listy dovarili a uvarila sa aj mäsová plnka. Múkou nezahusťujeme.
Holúbky nie sú veľké, na porciu dáme aspoň tri a jemne ich prelejeme šťavou. Podávame s varenými zemiakmi.