Viedenský rezeň so zemiakovým šalátom

Viedenský rezeň so zemiakovým šalátom
Prísady
  • 800 g teľacie mäso (orech alebo karé)
  • 1 čl soľ
  • 100 g hladká múka
  • 3 ks vajcia
  • 200 g domáca strúhanka z rožkov
  • 500 ml olej, maslo, bravčová masť
  • 2 Pl pivo alebo mlieko
  • 700 g zemiaky uvarené v šupke
  • 1 ks stredne veľká cibuľa
  • 1 Pl olivový olej do šalátu
  • 1 Pl plnotučná horčica
  • 200 ml zeleninový vývar
  • 0,5 ks šalátová uhorka
  • 2 Pl svetlý balzaminkový ocot
  • pažítka
  • mleté čierne korenie
  • soľ
  • cukor
Postup

Mäso nakrájajte naprieč vlákna na stredne hrubé plátky a natenko rozklepte. Ak chcete veké rezne na celý tanier, potom priečne rozrežete hrubšie plátky mäsa na dva tenšie, no nedorežete ich úplne do konca. Na konci ich necháte spojené a otvoríte ich do tzv. motýlika. Motýlí chrbát pri naklepávaní úplne zmizne. Rezne môžete pred obaľovaním namočiť na chvíľu do mlieka, budú šťavňatejšie.

Vajcia rozšľaháme s pivom alebo s mliekom a rezne striedavo namáčame do múky, vajcovej zmesi a napokon do strúhanky. Ak chcete mať hrubší obal, rezne môžete obaliť v múke a vo vajci a ešte raz v múke aj vo vajci a nakoniec v strúhanke.

Na panvicu dáte rozpustiť masť, môžete pridať trochu slnečnicového oleja či masla a necháte rozpáliť. . Obalené rezne vložte do rozohriateho oleja, zmiernite plameň a rezne z každej strany vyprážajte 2 až 3 minúty do zlatohneda. Pritom ich oblievajte priebežne tukom, v ktorom sa pečú, aby sa obal zvlnil.

Hotové rezne nechajte odkvapkať na kuchynskom papieri a podávajte so šalátom a s kúskom citróna.

Ako prílohu podávame Viedenský zemiakový šalát.

Príprava šalátu: Cibuľu nakrájajte nadrobno a opražte v horúcom oleji do sklovita. Potom ju zalejte zeleninovým vývarom a ochuťte octom, soľou, mletým čiernym korením, prípadne aj trochou cukru a privedieme do varu. Priamo do vývaru pridajte na kolieska nakrájané uvarené, očistené zemiaky a nechajte odstáť.

Uhorku očistite tak, aby striedavo vznikli ošúpané a neošúpané prúžky. Potom ju nastrúhajte alebo nakrájajte na tenké kolieska a zľahka osoľte. Nechajte postáť. Z uhoriek vytlačte vodu, spolu s nasekanou pažítkou ich pridajte k zemiakom a dobre premiešajte.