- 800 g teľacie mäso (orech alebo karé)
- 1 čl soľ
- 100 g hladká múka
- 3 ks vajcia
- 200 g domáca strúhanka z rožkov
- 500 ml olej, maslo, bravčová masť
- 2 Pl pivo alebo mlieko
- 700 g zemiaky uvarené v šupke
- 1 ks stredne veľká cibuľa
- 1 Pl olivový olej do šalátu
- 1 Pl plnotučná horčica
- 200 ml zeleninový vývar
- 0,5 ks šalátová uhorka
- 2 Pl svetlý balzaminkový ocot
- pažítka
- mleté čierne korenie
- soľ
- cukor
Mäso nakrájajte naprieč vlákna na stredne hrubé plátky a natenko rozklepte. Ak chcete veké rezne na celý tanier, potom priečne rozrežete hrubšie plátky mäsa na dva tenšie, no nedorežete ich úplne do konca. Na konci ich necháte spojené a otvoríte ich do tzv. motýlika. Motýlí chrbát pri naklepávaní úplne zmizne. Rezne môžete pred obaľovaním namočiť na chvíľu do mlieka, budú šťavňatejšie.
Vajcia rozšľaháme s pivom alebo s mliekom a rezne striedavo namáčame do múky, vajcovej zmesi a napokon do strúhanky. Ak chcete mať hrubší obal, rezne môžete obaliť v múke a vo vajci a ešte raz v múke aj vo vajci a nakoniec v strúhanke.
Na panvicu dáte rozpustiť masť, môžete pridať trochu slnečnicového oleja či masla a necháte rozpáliť. . Obalené rezne vložte do rozohriateho oleja, zmiernite plameň a rezne z každej strany vyprážajte 2 až 3 minúty do zlatohneda. Pritom ich oblievajte priebežne tukom, v ktorom sa pečú, aby sa obal zvlnil.
Hotové rezne nechajte odkvapkať na kuchynskom papieri a podávajte so šalátom a s kúskom citróna.
Ako prílohu podávame Viedenský zemiakový šalát.
Príprava šalátu: Cibuľu nakrájajte nadrobno a opražte v horúcom oleji do sklovita. Potom ju zalejte zeleninovým vývarom a ochuťte octom, soľou, mletým čiernym korením, prípadne aj trochou cukru a privedieme do varu. Priamo do vývaru pridajte na kolieska nakrájané uvarené, očistené zemiaky a nechajte odstáť.
Uhorku očistite tak, aby striedavo vznikli ošúpané a neošúpané prúžky. Potom ju nastrúhajte alebo nakrájajte na tenké kolieska a zľahka osoľte. Nechajte postáť. Z uhoriek vytlačte vodu, spolu s nasekanou pažítkou ich pridajte k zemiakom a dobre premiešajte.