Uruguajský rib eye steak

Uruguajský rib eye steak
Prísady
  • 500 g rib eye steak (odležaná hov.vysoká roštenka)
  • 50 ml olivový olej
  • 2 g hrubá morská soľ
  • 4 g celé čierne korenie
  • 500 g zemiakov stredne veľkých
  • 1 ks avokádo
  • 2 ks jalapeňo paprička (zelená)
  • 2 ks chilli papričky
  • 250 g datlové paradajky
  • 4 ks biela paprika
  • 20 g rukola
  • 20 g rozmarýn
  • 50 ml balsaminco
  • 1 bal. slnečnicové semienka
  • 250 g šalotka
Postup

Mäso umyjeme, osušíme a po dlhšej strane rozrežeme na 2 steaky. Steaky zľahka päsťou postláčame, pokvapkáme z oboch strán 2 PL olivového oleja.

Na mäso položíme jednu napoly rozrezanú jalapeňos papričku a necháme 30 min odpočívať.

Potom rozpálime panvicu na maximálnu teplotu, pričom na ňu nedáme žiadny olej. Steaky pečieme nasucho cca 2,5 min z každej strany a potom vložíme na 5 minút do vopred Predhriatej rúry.

Počas prípravy v rúre nemusíme steaky obracať. Na medium stačí 4-5 min, well done 7-8 min.

"Po vybratí z rúry necháme steaky odpočívať pod priklopeným tanierom cca 1 min (šťava sa rovnomerne rozloží v celom kuse mäsa). Steak posolíme morskou soľou, korenie pridávame až počas servírovania."

Pečené zemiaky: Zemiaky prerežeme na polovice, posypeme nakrájanou šalotkou, chilli papričkou, nasekaným rozmarínom. Posolíme, okoreníme a pokvapkáme olejom. Pečieme cca 40 -50 min.