Švédske mäsové guľky Köttbullar

Švédske mäsové guľky Köttbullar
Prísady
  • 300 g mleté hovädzie mäso
  • 200 g mleté bravčové mäso
  • 1 veľká cibuľa (najemnno nakrájaná)
  • 100 ml mlieka
  • 100 g masla
  • 70 - 80 g strúhanka
  • 1 vajce
  • 1 čl soľ
  • čerstvo mleté čierne korenie
  • mletý muškátový oriešok
  • 0.5 l hovädzí vývar
  • 3-4 PL hladká múka
  • 1-2 čl sójovej omáčky
  • 2.5 dl šľahačková smotana
  • brusnicová omáčka
Postup

Vo väčšej, plytkej panvici na strednom plameni roztopíme 15g masla. Pridáme nasekanú cibuľu a orestujeme ju do mäkka. Necháme vychladnúť.

Mleté mäso, soľ, koreniny, orestovanú cibuľu a vajíčko poriadne premiešame.

Navhlčenými rukami formujeme zo zmesi guličky s priemerom asi 3 cm. Ukladáme ich na plech alebo veľký tanier.

V panvici si roztopíme maslo (40g). Keď je maslo spenené, začnime doň vkladať pripravené mäsové guľky. Nedávame ich do panvice všetky naraz – potrebujeme priestor na ich otáčanie – aby boli pekne, do zlato-hneda opečené z každej strany. Keď sú mäsové guľk

Keď sú všetky guličky hotové, môžeme začať s prípravou omáčky.Roztopíme v panvici 40g masla, doň vmiešame hladkú múku a orestujeme do zlatista.

Za stáleho miešania, vlievame postupne (a pomaly) do panvice hovädzí vývar. Keď sa omáčka začne zahusťovať, vložíme mäsové guľky do omáčky, zakryjeme panvicu pokrievkou a varíme aspoň 5 minút – alebo pokiaľ omáčka nezíska správne hustú konzistenciu.

Na záver vmiešame do omáčky šlahačku, môžeme dochutiť sójovou omáčkou.

Podávame s opekanými alebo varenými zemiačikmi a brusnicovou omáčkou alebo džemom