- 300 g mleté hovädzie mäso
- 200 g mleté bravčové mäso
- 1 veľká cibuľa (najemnno nakrájaná)
- 100 ml mlieka
- 100 g masla
- 70 - 80 g strúhanka
- 1 vajce
- 1 čl soľ
- čerstvo mleté čierne korenie
- mletý muškátový oriešok
- 0.5 l hovädzí vývar
- 3-4 PL hladká múka
- 1-2 čl sójovej omáčky
- 2.5 dl šľahačková smotana
- brusnicová omáčka
Vo väčšej, plytkej panvici na strednom plameni roztopíme 15g masla. Pridáme nasekanú cibuľu a orestujeme ju do mäkka. Necháme vychladnúť.
Mleté mäso, soľ, koreniny, orestovanú cibuľu a vajíčko poriadne premiešame.
Navhlčenými rukami formujeme zo zmesi guličky s priemerom asi 3 cm. Ukladáme ich na plech alebo veľký tanier.
V panvici si roztopíme maslo (40g). Keď je maslo spenené, začnime doň vkladať pripravené mäsové guľky. Nedávame ich do panvice všetky naraz – potrebujeme priestor na ich otáčanie – aby boli pekne, do zlato-hneda opečené z každej strany. Keď sú mäsové guľk
Keď sú všetky guličky hotové, môžeme začať s prípravou omáčky.Roztopíme v panvici 40g masla, doň vmiešame hladkú múku a orestujeme do zlatista.
Za stáleho miešania, vlievame postupne (a pomaly) do panvice hovädzí vývar. Keď sa omáčka začne zahusťovať, vložíme mäsové guľky do omáčky, zakryjeme panvicu pokrievkou a varíme aspoň 5 minút – alebo pokiaľ omáčka nezíska správne hustú konzistenciu.
Na záver vmiešame do omáčky šlahačku, môžeme dochutiť sójovou omáčkou.
Podávame s opekanými alebo varenými zemiačikmi a brusnicovou omáčkou alebo džemom