- 4 plátky hovädzej roštenky (tzv. rump steak)
- 4-6 ks stredne veľká cibuľa
- olej
- 3 PL masla
- 500 ml hovädzí vývar
- 250 ml suché červené víno
- soľ, čierne korenie
Mäso necháme dostatočne odležať. Rozmrazené, chladené mäso vyberieme ho z chladničky aspoň 2 hod pred úpravou. Po všetkých stranách mäsa urobíme zárezy do tukových častí. Plátky potrieme olejom a marinujeme najmenej 20 minút.
Počas toho, ako sa mäso marinuje, nakrájame cibule na kolieska s hrúbkou 2 cm. Na panvici jemne rozpustíme maslo a opečieme cibuľové kolieska. Zmiernime oheň, pridáme soľ a pečieme, kým kolieska nie sú chrumkavé. Cibuľu potom vyberieme z panvice, necháme odkvapkať a umiestime nachvíľu na savý papier, aby sme odstránili nadbytočný tuk. Udržiavame v teple.
Zmiernime oheň, pridáme soľ a pečieme, kým kolieska nie sú chrumkavé. Cibuľu potom vyberieme z panvice, necháme odkvapkať a umiestime nachvíľu na savý papier, aby sme odstránili nadbytočný tuk. Udržiavame v teple.
Na použitú panvicu pridáme trochu oleja, zahrejeme na najvyššiu možnú teplotu a mäso opečieme z každej strany po 3 min. Potom plátky presunieme z panvice do zapekacej misy a na 15 až 20 minút vložíme do rúry predhriatej na 90 °C, aby sa mäso pomaly dopieklo.
Zatiaľ čo sa mäso pečie, deglazujeme v panvici hovädzí vývar a víno a pridáme zväzok tymianu v ľanovom vrecúšku. Vyvaríme na polovicu objemu. Deglazovanie je zohrievanie tekutiny na panvici v ktorej nám zostala šťava a sediment z pečenia, z čoho nám vznikne omáčka.
Hotové mäso ozdobíme opečenou cibuľou a pridáme omáčku.
Podávame s opekanými zemiakmi a zeleninovým šalátom.