Švábska hovädzia roštenka s cibuľou

Švábska hovädzia roštenka s cibuľou
Prísady
  • 4 plátky hovädzej roštenky (tzv. rump steak)
  • 4-6 ks stredne veľká cibuľa
  • olej
  • 3 PL masla
  • 500 ml hovädzí vývar
  • 250 ml suché červené víno
  • soľ, čierne korenie
Postup

Mäso necháme dostatočne odležať. Rozmrazené, chladené mäso vyberieme ho z chladničky aspoň 2 hod pred úpravou. Po všetkých stranách mäsa urobíme zárezy do tukových častí. Plátky potrieme olejom a marinujeme najmenej 20 minút.

Počas toho, ako sa mäso marinuje, nakrájame cibule na kolieska s hrúbkou 2 cm. Na panvici jemne rozpustíme maslo a opečieme cibuľové kolieska. Zmiernime oheň, pridáme soľ a pečieme, kým kolieska nie sú chrumkavé. Cibuľu potom vyberieme z panvice, necháme odkvapkať a umiestime nachvíľu na savý papier, aby sme odstránili nadbytočný tuk. Udržiavame v teple.

Zmiernime oheň, pridáme soľ a pečieme, kým kolieska nie sú chrumkavé. Cibuľu potom vyberieme z panvice, necháme odkvapkať a umiestime nachvíľu na savý papier, aby sme odstránili nadbytočný tuk. Udržiavame v teple.

Na použitú panvicu pridáme trochu oleja, zahrejeme na najvyššiu možnú teplotu a mäso opečieme z každej strany po 3 min. Potom plátky presunieme z panvice do zapekacej misy a na 15 až 20 minút vložíme do rúry predhriatej na 90 °C, aby sa mäso pomaly dopieklo.

Zatiaľ čo sa mäso pečie, deglazujeme v panvici hovädzí vývar a víno a pridáme zväzok tymianu v ľanovom vrecúšku. Vyvaríme na polovicu objemu. Deglazovanie je zohrievanie tekutiny na panvici v ktorej nám zostala šťava a sediment z pečenia, z čoho nám vznikne omáčka.

Hotové mäso ozdobíme opečenou cibuľou a pridáme omáčku.

Podávame s opekanými zemiakmi a zeleninovým šalátom.