- 1 kg slede
- 1 kg soľ
Slede na prípravu tohto pokrmu sa začínajú loviť v máji. Po ulovení sa vložia do silného soľného roztoku asi na 20 hodín. Následne sa odstráni hlava a vnútornosti a ryba sa znovu vloží do slabšieho soľného roztoku. Pokrm sa zakonzervuje a začína sa proces fermentácie, ktorý trvá cca. 5 týždňov. Počas tohto času je potrebné plechovky skladovať v chladničke.
Fermentované slede sa väčšinou podávajú v sendviči (surströmmingsklämma), ktorého základ tvorí na tenko nakrájaný chlieb - tunnbrőd. K sendviču je možné podávať mandelpotatis (druh sladkých zemiakov pestovaných v severnom Švédsku), na drobno nakrájané filety zo sleďa alebo jemne nakrájanú červenú cibuľku. Okrem toho je možné k sendviču podávať mlieko alebo Västerbottensost, čo je druh tvrdého syra.
Po otvorení plechovky vás prekvapí ostrý zápach, ktorý sa radí medzi najhoršie na svete, a preto vám odporúčame dobre vybrať miesto na konzumáciu tohto pokrmu. Skúste otvorené priestranstvo, kde nebudete zápachom obťažovať susedov a okoloidúcich.