- 1-1,5 kg falošná hovädzia sviečková
- 100 g masla
- farebné korenie
- soľ
- olej
Nepravú hovädziu sviečkovú pred úpravou umyjeme vo vlažnej vode. V prípade, že ste ju vytiahli z chladničky, treba ju nechať aspoň 30 min odležať pri izbovej teplote.
Potom celý kus nakrájame na hrubšie, cca 2,5 cm plátky a každý dôkladne osušíme hrubou papierovou utierkou.
Pred grilovaním môžeme jemne potrieť troškou olivového oleja.
Gril alebo panvicu rozpálime na maximálnu teplotu. Jednotlivé kusy mäsa rýchlo poukladáme na rozpálenú plochu a necháme ich z oboch strán prudko opiecť (cca 2,5 min z každej strany). Počas opekania s mäsom nemanipulujeme, aby sa vrchná vrstva mäsa nezačala lepiť na panvicu.
Opečené plátky rýchlo preložíme na plech a na ne položíme tenké plátky masla. Vložíme na 8 min do rúry predhriatej na 220°C.
Potom mäso vytiahneme, posolíme a okoreníme. Soľou a korením nemusíme šetriť. Keďže mäso do seba vtiahne soľ a korenie, nemalo by byť presolené.
Vieme, že sa chcete do steaku hneď vrhnúť, ale ešte počkajte. Mäso je kvôli vysokej teplote zatiahnuté, takže ho necháme 5-10 minút oddýchnuť. Tým sa šťava dostane rovnomerne do celého steaku.
Steaky podávame preliate omáčkou. Vhodnou prílohou sú rôzne zeleninové šaláty.