Sirloin steak s batatmi a rukolovým šalátom

Sirloin steak s batatmi a rukolovým šalátom
Prísady
  • 4 ks sirloin steaky
  • 3 ks bataty /sladké zemiaky/
  • 3 strúčiky cesnak
  • čerstvý tymián
  • morská soľ
  • čerstvo namleté čierne korenie
  • 250 g tvrdý syr cheddar
  • 500 ml smotana na šľahanie
  • 1 ks Červená cibuľa
  • 1 ks citrón
  • 2 hrste rukola
  • 3 PL masla
  • olivový olej
Postup

Steaky umyjeme a osušíme. Po oboch stranách osolíme, okoreníme a potrieme olivovým olejom. Opekáme ich na rozpálenej grilovacej panvici z každej strany do zlatohneda.

Potom stiahneme z ohňa, pridáme na ne kúsok masla a citrónovú šťavu podľa chuti. Prikryjeme alobalom A necháme 3 – 5 minút odpočívať.

Gratinované batáty: Bataty očistíme, umyjeme a nakrájame na tenké kolieska. Preložíme ich do misky, pridáme k nim nadrobno nasekané strúčiky cesnaku, tymian, soľ, korenie, 200 g najemno nastrúhaného syra cheddar a prilejeme smotanu.

Dôkladne premiešame, aby sa cheddar spojil so smotanou. Preložíme ich do zapekacej misy, uhladíme a jemne pritlačíme, aby boli v zapekacej mise rovnomerne rozložené. Posypeme ich na kolieska nakrájanou červenou cibuľou a zvyšným nastrúhaným syrom. Prikryjeme alobalom a pečieme vo vyhriatej rúre pri 200 °C približne 40 minút. Prvých 20 minút pečieme zakryté alobalom, potom alobal odstránime a dopekáme pri rovnakej teplote odokryté. Pred podávaním necháme trochu vychladnúť.

Rukolový šalát: Umytú a osušenú rukolu ochutíme soľou, korením, pokvapkáme citrónovou šťavou a olivovým olejom. Zľahka premiešame.