- 4 ks sirloin steaky
- 3 ks bataty /sladké zemiaky/
- 3 strúčiky cesnak
- čerstvý tymián
- morská soľ
- čerstvo namleté čierne korenie
- 250 g tvrdý syr cheddar
- 500 ml smotana na šľahanie
- 1 ks Červená cibuľa
- 1 ks citrón
- 2 hrste rukola
- 3 PL masla
- olivový olej
Steaky umyjeme a osušíme. Po oboch stranách osolíme, okoreníme a potrieme olivovým olejom. Opekáme ich na rozpálenej grilovacej panvici z každej strany do zlatohneda.
Potom stiahneme z ohňa, pridáme na ne kúsok masla a citrónovú šťavu podľa chuti. Prikryjeme alobalom A necháme 3 – 5 minút odpočívať.
Gratinované batáty: Bataty očistíme, umyjeme a nakrájame na tenké kolieska. Preložíme ich do misky, pridáme k nim nadrobno nasekané strúčiky cesnaku, tymian, soľ, korenie, 200 g najemno nastrúhaného syra cheddar a prilejeme smotanu.
Dôkladne premiešame, aby sa cheddar spojil so smotanou. Preložíme ich do zapekacej misy, uhladíme a jemne pritlačíme, aby boli v zapekacej mise rovnomerne rozložené. Posypeme ich na kolieska nakrájanou červenou cibuľou a zvyšným nastrúhaným syrom. Prikryjeme alobalom a pečieme vo vyhriatej rúre pri 200 °C približne 40 minút. Prvých 20 minút pečieme zakryté alobalom, potom alobal odstránime a dopekáme pri rovnakej teplote odokryté. Pred podávaním necháme trochu vychladnúť.
Rukolový šalát: Umytú a osušenú rukolu ochutíme soľou, korením, pokvapkáme citrónovou šťavou a olivovým olejom. Zľahka premiešame.