Rizoto s hovädzím mäsom

Rizoto s hovädzím mäsom
Prísady
  • 400 g hovädzie zadné
  • 100 g strúhaný tvrdý syr (gouda, parmezán)
  • 1 cibuľa
  • 2 PL slnečnicový olej
  • 1 čl olivový olej
  • 400 g hnedá ryža
  • 2 dl červené víno
  • 200 g čerstvé alebo konzervované paradajky
  • 1 l hovädzí vývar
  • 200 g šampiňónov alebo hlivy ustricovej
  • 4 PL masla
  • šťava z jedného citróna
  • čerstvá petržlenová vňať
  • soľ
  • mleté čierne korenie
Postup

Na slnečnicovom oleji si vo väčšom hrnci popražíme nadrobno nakrájanú cibuľu - 3 minúty. Hovädzie mäso nakrájame na veľmi maličké kocky a pridáme restovať k cibuli.

Dochutíme štipkou soli, mletým čiernym korením a restujeme 5 minút. Potom podlejeme červeným vínom a počkáme, kým sa alkohol z vína odparí.

Prisypeme neumytú hnedú ryžu a všetko spolu dobre premiešame.

Pridáme krájané lúpané paradajky a podlejeme horúcim hovädzím vývarom tak, aby bola celá zmes zaliata.

Za občasného miešania varíme na miernom ohni a pravidelne podlievame horúcim vývarom - prikryjeme pokrievkou.

Asi po 10 minútach pridáme hlivu nakrájanú na menšie kúsky a ďalej varíme za občasného podlievania horúcim vývarom. Dbáme na to, aby bola ryža vždy zaliata.

Keď sa ryža a mäso uvarí (asi 30-40 minút), odstavíme z ohňa, pridáme maslo, šťavu z ½ citróna, 100 g nastrúhaného syra a hrsť nadrobno nasekanej petržlenovej vňate .

Všetko ešte dôkladne premiešame, aby sa maslo rozpustilo, prikryjeme pokrievkou a necháme ešte chvíľu dôjsť.

Rizoto servírujeme do hlbokého taniera, na záver ešte pokvapkáme olivovým olejom a posypeme nastrúhaným syrom.