- 400 g hovädzie zadné
- 100 g strúhaný tvrdý syr (gouda, parmezán)
- 1 cibuľa
- 2 PL slnečnicový olej
- 1 čl olivový olej
- 400 g hnedá ryža
- 2 dl červené víno
- 200 g čerstvé alebo konzervované paradajky
- 1 l hovädzí vývar
- 200 g šampiňónov alebo hlivy ustricovej
- 4 PL masla
- šťava z jedného citróna
- čerstvá petržlenová vňať
- soľ
- mleté čierne korenie
Na slnečnicovom oleji si vo väčšom hrnci popražíme nadrobno nakrájanú cibuľu - 3 minúty. Hovädzie mäso nakrájame na veľmi maličké kocky a pridáme restovať k cibuli.
Dochutíme štipkou soli, mletým čiernym korením a restujeme 5 minút. Potom podlejeme červeným vínom a počkáme, kým sa alkohol z vína odparí.
Prisypeme neumytú hnedú ryžu a všetko spolu dobre premiešame.
Pridáme krájané lúpané paradajky a podlejeme horúcim hovädzím vývarom tak, aby bola celá zmes zaliata.
Za občasného miešania varíme na miernom ohni a pravidelne podlievame horúcim vývarom - prikryjeme pokrievkou.
Asi po 10 minútach pridáme hlivu nakrájanú na menšie kúsky a ďalej varíme za občasného podlievania horúcim vývarom. Dbáme na to, aby bola ryža vždy zaliata.
Keď sa ryža a mäso uvarí (asi 30-40 minút), odstavíme z ohňa, pridáme maslo, šťavu z ½ citróna, 100 g nastrúhaného syra a hrsť nadrobno nasekanej petržlenovej vňate .
Všetko ešte dôkladne premiešame, aby sa maslo rozpustilo, prikryjeme pokrievkou a necháme ešte chvíľu dôjsť.
Rizoto servírujeme do hlbokého taniera, na záver ešte pokvapkáme olivovým olejom a posypeme nastrúhaným syrom.