- 10 g hladkej múky
- 0.6 kg teľacej hrude s kosťou
- voda
- 40 g oleja
- soľ
Vykostenú, umytú a osušenú hruď nožom narežeme, urobíme otvor, naplníme ho plnkou a uzavrieme špáradlom alebo kovovou ihlicou, prípadne niťou.
Na pekáč rozložíme kosti, pridáme olej, zo všetkých strán osolenú naplnenú hruď a v horúcej rúre prudko zapečieme. Potom podlejeme horúcou vodou a za občasného prelievania vlastnou šťavou upečieme dozlatista.
Mäkkú hruď vyberieme a pokrájame na porcie. Šťavu vydusíme na tuk, zaprášime múkou, popražíme, zalejeme vlažnou vodou, rozmiešame a dobre povaríme.
Porciu plnenej hrude podávame na teplom tanieri podliatu horúcou šťavou.
Ako prílohu podávame varené zemiaky so zeleninovým šalátom.
Plnka:4 žemle, 1 1/2 l mlieka, 40 g masla, 1 vajce, zelená petržlenová vňať, soľ, mleté čierne korenie, mletý muškátový orech
Žemle pokrájame na plátky, pokropíme mliekom a necháme ich nasiaknuť. V miske vymiešame do peny čerstvé maslo so žĺtkom, pridáme žemle nasiaknuté mliekom, posekanú zelenú petržlenovú vňať, všetko osolíme, okoreníme a primiešame z bielkov ušľahaný tuhý sneh a mletý muškátový oriešok.