- 500 g mleté mäso
- 3 ks vajce
- morská soľ
- 5 guličiek čierne korenie celé
- mletá sladká paprika
- majorán
- 6 ks zelené papriky
- 1 ks cibuľa
- 3 strúčiky cesnaku
- 1000 ml pasírované paradajky
- 2 Pl paradajkový pretlak
- 4 ks bobkový list
- 6 guličiek nové korenie
- 1 l ľahký vývar - slepačí
- 2 Pl rastlinný olej
- 150 g guľatozrná ryža
- 1 Pl kryštálový cukor
Ryžu namočíma na cca 1 hod do studenej vody, následne vodu zlejeme, pridáme znovu do ryže cca 300 ml vody, osolíme, uvaríme do mäkka a necháme vychladnúť.
Potom ryžu premiešame s mäsom, celými vajíčkami, prelisovaným cesnakom, soľou, mletým čiernym korením, majoránom a mletou paprikou.
Vo veľkom hrnci speníme nasekanú cibuľku, a keď zmäkne pridáme pasírované paradajky, pretlak, bobkový list, zrniečka nového a čierneho korenia a prilejeme vývar.
Z paprík odrežeme vrchnú časť a vnútro očistíme od zrniečok. Papriky naplníme mäsovou plnkou a vložíme do zahrievanej omáčky. Zo zvyšku plnky tvarujeme väčšie guličky a odložíme ich bokom.
Varíme prikryté na miernom ohni cca 20 min. Potom do omáčky pridáme aj mäsové guľky a varíme ešte cca 30 minút.
Nakoniec omáčku dochutíme soľou, čiernym korením a pridáme tiež cukor.
Podávame s chlebom, varenými zamiakmi alebo kysnutou knedľou.