- 1000 g mleté hovädzie mäso
- 2 kl morská soľ
- 0,5 kl mleté chilli
- 3 kl zmes korenia čubrica/ môžete nahradiť saturejkou, ligurčekom
- 150 ml sýtená minerálka
- 0,5 kl kypriaci prášok do pečiva
- 1 ks cibuľa
Mäso na pljeskavicu treba pomlieť na jemno. Dobre ho zmiešame s chilli, soľou, čubricou a kypriacim práškom (alebo jedlou sódou).
Prilejeme minerálku alebo sódovú vodu a rukou spracujeme mäsové cesto. Hnetieme, kým sa hmota pekne nespojí.
Mäsovú hmotu necháme odležať cez noc v chlade.
Tesne pred grilovaním vmiešame ešte do pripravenej hmoty na jemno nakrájanú cibuľu.
Mäso rozdelíme na menšie bochníčky, cca 200 g na jednu porciu. Bochník položíme na fóliu, prikryjeme druhou fóliou a rukou "poplieskame". Fóliu odstránime a hranou dlane sformujeme okraje.
Druhá možnosť je bochníčky pljeskavice urobiť menšie a pekne v naolejovaných dlaniach pljeskavicu vyplieskať a okraje tiež zarovnať.
Potom pljeskavicu položíme na rozpálenú panvicu, alebo gril a z oboch strán opečieme.
Podávame s paprikovým ajvarom, prírodným syrom, zeleninovým šalátom a bielym chlebom - lepinja.