Pljeskavica

Pljeskavica
Prísady
  • 1000 g mleté hovädzie mäso
  • 2 kl morská soľ
  • 0,5 kl mleté chilli
  • 3 kl zmes korenia čubrica/ môžete nahradiť saturejkou, ligurčekom
  • 150 ml sýtená minerálka
  • 0,5 kl kypriaci prášok do pečiva
  • 1 ks cibuľa
Postup

Mäso na pljeskavicu treba pomlieť na jemno. Dobre ho zmiešame s chilli, soľou, čubricou a kypriacim práškom (alebo jedlou sódou).

Prilejeme minerálku alebo sódovú vodu a rukou spracujeme mäsové cesto. Hnetieme, kým sa hmota pekne nespojí.

Mäsovú hmotu necháme odležať cez noc v chlade.

Tesne pred grilovaním vmiešame ešte do pripravenej hmoty na jemno nakrájanú cibuľu.

Mäso rozdelíme na menšie bochníčky, cca 200 g na jednu porciu. Bochník položíme na fóliu, prikryjeme druhou fóliou a rukou "poplieskame". Fóliu odstránime a hranou dlane sformujeme okraje.

Druhá možnosť je bochníčky pljeskavice urobiť menšie a pekne v naolejovaných dlaniach pljeskavicu vyplieskať a okraje tiež zarovnať.

Potom pljeskavicu položíme na rozpálenú panvicu, alebo gril a z oboch strán opečieme.

Podávame s paprikovým ajvarom, prírodným syrom, zeleninovým šalátom a bielym chlebom - lepinja.