pivovarský guláš s karlovarskými knedľami

pivovarský guláš s karlovarskými knedľami
Prísady
  • 500 g hovädzí močing
  • 250 ml mäsový vývar
  • 150 ml suché červené víno
  • 2 ks červená cibuľa
  • 2 ks drvený strúčik cesnaku
  • 2 PL olej
  • 2 PL mletého bravčového mäsa
  • 0,5 PL paradajkový pretlak
  • 0,5 čl mletej rasce
  • Karlovarské knedle:
  • 1 ks nadrobno pokrájaná cibuľa
  • 6 ks staršie rožky (z predchádzajúceho dňa)
  • 2 PL nasekanej petržlenovej vňate
  • 2 PL masti barvčovej
  • 2 ks vajcia
  • 100 ml mlieko
  • 2 PL hrubej múky
  • 1 štipka mletý muškátový kvet
Postup

Mäso umyjeme, osušíme a pokrájame na kocky asi 3x3cm.

Cesnak a cibuľu nadrobno pokrájame.

Na oleji opražíme mäso. Pridáme cibuľu, rascu a po chvíli pridáme aj cesnak s pretlakom a podlejeme vínom. Premiešame a zalejeme vývarom.

Ochutíme mletou paprikou. Varíme asi 1,5 -2 hodiny na miernom ohni. Občas premiešame a ak treba, ešte podlejeme vývarom.

Ochutíme soľou, korením a podávame ozdobené nasekanou petržlenovou vňaťou, brusnicovým želé a karlovarskou knedľou.

Karlovarské knedle: Rožky pokrájame na kocky asi 2x2cm. Na masti opečieme cibuľku do sklovita. Mlieko rozšľaháme s vajíčkami, koreninami a spolu s cibuľkou prilejeme k rožkom. Pomúčime a premiešame.Do utierky, alebo plátenka na to určeného vložíme hmotu – valec, zatočíme a konce previažeme špagátikom. Vložíme do vriacej vody a varíme 15-20 minút.