- 500 g hovädzí močing
- 250 ml mäsový vývar
- 150 ml suché červené víno
- 2 ks červená cibuľa
- 2 ks drvený strúčik cesnaku
- 2 PL olej
- 2 PL mletého bravčového mäsa
- 0,5 PL paradajkový pretlak
- 0,5 čl mletej rasce
- Karlovarské knedle:
- 1 ks nadrobno pokrájaná cibuľa
- 6 ks staršie rožky (z predchádzajúceho dňa)
- 2 PL nasekanej petržlenovej vňate
- 2 PL masti barvčovej
- 2 ks vajcia
- 100 ml mlieko
- 2 PL hrubej múky
- 1 štipka mletý muškátový kvet
Mäso umyjeme, osušíme a pokrájame na kocky asi 3x3cm.
Cesnak a cibuľu nadrobno pokrájame.
Na oleji opražíme mäso. Pridáme cibuľu, rascu a po chvíli pridáme aj cesnak s pretlakom a podlejeme vínom. Premiešame a zalejeme vývarom.
Ochutíme mletou paprikou. Varíme asi 1,5 -2 hodiny na miernom ohni. Občas premiešame a ak treba, ešte podlejeme vývarom.
Ochutíme soľou, korením a podávame ozdobené nasekanou petržlenovou vňaťou, brusnicovým želé a karlovarskou knedľou.
Karlovarské knedle: Rožky pokrájame na kocky asi 2x2cm. Na masti opečieme cibuľku do sklovita. Mlieko rozšľaháme s vajíčkami, koreninami a spolu s cibuľkou prilejeme k rožkom. Pomúčime a premiešame.Do utierky, alebo plátenka na to určeného vložíme hmotu – valec, zatočíme a konce previažeme špagátikom. Vložíme do vriacej vody a varíme 15-20 minút.