Pečený plnený králik po slovensky

Pečený plnený králik po slovensky
Prísady
  • 1 kg opracovaný králik bez hlavy
  • jedlé droby
  • 150 g kačacej alebo husacej masti
  • 3 rožky (žemle)
  • 2 stredne veľké cibule
  • 1 strúčik cesnaku
  • 2 vajcia
  • mleté čierne korenie
  • majorán
  • petržlenová vňať
  • soľ
  • mlieko
Postup

Opracovaného a osušeného králika nasolíme a pripravíme si plnku.

Na kačacej prípadne husacej masti opražíme cibuľu, nadrobno pokrájané králičie srdce a obličky a po ich zmäknutí pridáme pokrájanú králičiu pečeň.

Do opraženej zmesi vsypeme nadrobno pokrájané rožky alebo žemle (1 x 1 x 1 cm), pridáme mlieko, 2 vajcia, mleté čierne korenie, posekanú pertržlenovú vňať, malé množstvo prelisovaného cesnaku a drveného majoránu. Hmotu dôkladne premiešame (zhomogenizujeme) a dochutíme.

Pripravenou plnkou králika naplníme, zašijeme bielou bavlnenou niťou, vložíme na pekáč. Podlejeme trochou vody a počas pečenia potierame kačacou alebo husacou masťou. Králika aspoň raz obrátime na druhú stranu.

Mäso je chutnejšie, keď takto pripraveného králika pečieme spolu s vykŕmenou kačicou.

Mäso z králikov starších ako 6 mesiacov pred pečením obvaríme (dĺžka závisí od veku), pričom dávame pozor, aby sa mäso nezačalo oddeľovať. Po vložení do pekáča postupujeme opísaným spôsobom.