- 1 pečené prasiatko
Pred pečením je potrebné prasiatko minimálne 2 dni marinovať. Prasiatko celé nasolíme.
V osobitnej nádobe si pripravíme marinádu, ktorou celé prasiatko poriadne potrieme, pričom sa snažíme dostať do každého záhybu aj zvnútra do brušnej dutiny. Takto naložené prasiatko je dobré nechať stáť v chlade zakryté fóliou, aby sa poriadne namarinov
Marinády:
klasická - 10g rasce, 10g grilovacieho korenia, 3 hlavičky cesnaku, 10g čierneho korenia, 10 guličiek borievky, rozmarín, 0,3 l oleja
vínová - ½ l červeného vína, 1 cibuľa, 1 mrkva, 6 zrniek jalovca, 1 strúčik cesnaku, 1 vetvička tymianu alebo rozmarínu, ½ bobkového listu
pikantná s medom - 3 lyžice oleja, citrónová šťava, 2 PL medu, čerstvá petržlenová vňať (nasekať), 1 chilli paprička (najemno nakrájať príp. nastrúhať), biele korenie, soľ
česká - 0,3 l hovädzieho vývaru, soľ, biele mleté korenie, 0,25 l čierneho piva, 5 PL medu, 3PL horčice, ostrý kečup