- soľ
- sušené huby
- 2 dl sladkej smotany
- hladká múka na zahustenie
- vegeta
- mleté čierne korenie
- 50 g prerastenej oravskej slaniny
- olej
- 0.5 kg hovädzieho pleca vcelku
Hovädzie mäso umyte a osušte, vcelku ho posoľte, okoreňte mletým čiernym korením a prešpikujte ho tenkými kúskami oravskej slaniny. Mäso pokvapkajte olejom a odložte na 3 hod. na chladné miesto.
Odležané mäso prudko opečte v panvici na oleji zo všetkých strán. Preložte ho do zapekacej misy, pridajte kúsky nakrájanej slaniny a podlejte výpekom.
Zapekaciu misu s mäsom prikryte alobalom a vložte do vyhriatej rúry. Mäso upečte domäkka.
Upečené mäsko vyberte a nakrájajte na kúsky.
Podávajte s hubovou omáčkou a so žemľovými knedľami.
Hubová omáčka:Sušené huby namočte do studenej vody asi na 1 hod., uvarte ich vo vode domäkka, posoľte, okoreňte, ochuťte vegetou. Keď uvarené huby trochu vychladnú, rozmixujte ich, pridajte smotanu a spolu premiešajte. Ešte raz omáčku nakrátko priveďte do varu.