Pečené hovädzie plece so slaninou

Pečené hovädzie plece so slaninou
Prísady
  • soľ
  • sušené huby
  • 2 dl sladkej smotany
  • hladká múka na zahustenie
  • vegeta
  • mleté čierne korenie
  • 50 g prerastenej oravskej slaniny
  • olej
  • 0.5 kg hovädzieho pleca vcelku
Postup

Hovädzie mäso umyte a osušte, vcelku ho posoľte, okoreňte mletým čiernym korením a prešpikujte ho tenkými kúskami oravskej slaniny. Mäso pokvapkajte olejom a odložte na 3 hod. na chladné miesto.

Odležané mäso prudko opečte v panvici na oleji zo všetkých strán. Preložte ho do zapekacej misy, pridajte kúsky nakrájanej slaniny a podlejte výpekom.

Zapekaciu misu s mäsom prikryte alobalom a vložte do vyhriatej rúry. Mäso upečte domäkka.

Upečené mäsko vyberte a nakrájajte na kúsky.

Podávajte s hubovou omáčkou a so žemľovými knedľami.

Hubová omáčka:Sušené huby namočte do studenej vody asi na 1 hod., uvarte ich vo vode domäkka, posoľte, okoreňte, ochuťte vegetou. Keď uvarené huby trochu vychladnú, rozmixujte ich, pridajte smotanu a spolu premiešajte. Ešte raz omáčku nakrátko priveďte do varu.