Pečené fašírky s medvedím cesnakom

Pečené fašírky s medvedím cesnakom
Prísady
  • 1 kg hovädzie a bravčové mäso 1:1
  • 200 ml ovsené vločky
  • 2 ks vajce
  • 2 hrste čerstvé listy medvedieho cesnaku (alebo cesnak, cibuľa)
  • strúhanka
  • soľ, čierne korenie
  • drvená rasca
  • 0,5 čl kurkuma
  • 2 čl sušené oregano
Postup

K mletému mäsu pridáme korenie - soľ, mleté čierne korenie (nemusíme), drvenú rascu, kurkumu, oregano, dôkladne premiešame. Dáme do chladu.

Pohár ovsených vločiek dáme do misky a zalejeme polovicou pohára vriacej vody a necháme chvíľu odstáť.. Vločky zmäknú a pohltia tekutinu. Necháme vychladiť.

K mletému mäsu zapracujeme ovsené vločky, najlepšie rukou. Medvedí cesnak umyjeme, osušíme a nakrájame na kúsky, primiešame ho k odležanému mäsu. Na 1 kg mäsa použijeme približne dve hrste nakrájaného cesnaku. Ak medvedí cesnak nemáme, nakrájame jednu cibuľu nadrobno a roztlačíme tri strúčiky cesnaku.

Z pripravenej mäsovej hmoty tvarujeme guľky, ktoré obalíme v strúhanke a roztlačíme na fašírku.

Plech na pečenie (cca 30x40 cm) vystelieme papierom na pečenie. Nie je ho potrebné potierať tukom. Je to oveľa lepšie, pretože papier zahodíme a plech nemusíme toľko čistiť. Na papier ukladáme fašírky strednej veľkosti. Z jedného kilogramu mäsa si pripravíme 30 kusov. Pečieme pri teplote 200 st.C 30 - 40 minút podľa potreby.

Podávame so zemiakovou kašou alebo polentou.