Pečená morka

Pečená morka
Prísady
  • 4 kg morka
  • soľ
  • majoránka
  • 150 g údenej slaniny
  • 100 g masti
  • mäsový vývar na podlievanie
Postup

Na pečenie si vyberáme menšie kusy s hmotnosťou 3 až 4 kg.

Očistenú vypitvanú morku umyjeme a osušíme, zo stehien odstránime šľachy. Zvnútra i zvonka ju osolíme a posypeme majoránom. Prsia prešpikujeme plátkami údenej slaninky, prípadne ju plátkami slaninky obložíme.

Potom morku položíme na pekáč hruďou nadol a polejeme horúcou masťou, podlejeme mäsovým vývarom. Prikryjeme a pečieme vo vyhriatej rúre asi 60 minút. Ak nemáme dostatočne veľký pekáč, urobíme si ochranný obal z alobalu tak, aby sa nedotýkal morky.

Potom morku odokryjeme, obrátime a priebežne polievame vlastnou šťavou. Upečieme do mäkka.

V prípade potreby morku podlievame.