Prísady
- 4 kg morka
- soľ
- majoránka
- 150 g údenej slaniny
- 100 g masti
- mäsový vývar na podlievanie
Postup
Na pečenie si vyberáme menšie kusy s hmotnosťou 3 až 4 kg.
Očistenú vypitvanú morku umyjeme a osušíme, zo stehien odstránime šľachy. Zvnútra i zvonka ju osolíme a posypeme majoránom. Prsia prešpikujeme plátkami údenej slaninky, prípadne ju plátkami slaninky obložíme.
Potom morku položíme na pekáč hruďou nadol a polejeme horúcou masťou, podlejeme mäsovým vývarom. Prikryjeme a pečieme vo vyhriatej rúre asi 60 minút. Ak nemáme dostatočne veľký pekáč, urobíme si ochranný obal z alobalu tak, aby sa nedotýkal morky.
Potom morku odokryjeme, obrátime a priebežne polievame vlastnou šťavou. Upečieme do mäkka.
V prípade potreby morku podlievame.