- 3.6 kg hus
- 2 dl červeného vína
- 3 PL jablkového pretlaku
- 4 PL maizeny na zahusten
Maslo zohrejte, pridajte nakrájanú cibuľu a pražte ju asi 2 min. a potom ju vyberte. Do výpeku dajte na kocky pokrájané pečivo, opečte a vyberte. Cibuľu a pečivo premiešajte s nasekanou petržlenovou vňaťou, zalejte mliekom, v ktorom ste rozšľahali vajcia, premiešajte a nechajte 10 min. odpočívať. Vmiešajte ošúpané, jadrovníkov zbavené jablká pokrájané na štvrťky, dochuťte majoránkou, korením a soľou.
Hus očistite, umyte, osušte a osoľte. Naplňte jablkovo-cibuľovou plnkou, otvor zašite kuchynskou niťou (uzatvorte špajdľami). Hus popichajte, aby mohol odtekať tuk. Položte na mriežku v pekáči hruďou nadol, prilejte 1/8 l vriacej vody. Vložte do rúry predhriatej na 180 °C a pečte asi 4-5 hod.
Podávajte s červenou kapustou a zemiakovými knedľami.
Plnka: ¼ kg jabĺk, ¼ kg cibule, 4 rožky, 30 g masla (margarínu), 1 viazanička petržlenovej vňate, 2 vajcia, 1/8 l mlieka, ¼ ČL majoránky, mleté čierne korenie, soľ