Myjavská držková polievka

Myjavská držková polievka
Prísady
  • 1 kg hovädzie držky
  • nové korenie
  • bobkový list
  • feferónka
  • rasca mletá aj celá
  • hovädzí bujón
  • 4 PL oleja
  • 1 veľká cibuľa
  • 1 PL mletej červenej papriky
  • korenie čierne mleté
  • 5 strúčikov cesnaku
  • zázvor
  • koriander celý
  • majorán
  • 100 g hladkej múky
Postup

1 kg surových očistených držiek dáme zvariť v mierne osolelenej vode.

Vodu vylejeme, držky dočistíme a znova dáme do studenej vody spoločne s 5-6 guličkami nového korenia 2 lístkami bobkového listu, ktoré prelomíme. Pridáme trochu rasce, potlčeného koriandru a feferónku. Varíme domäkka ( 2-3 hod).

Po nakrájaní na pásiky dostaneme 1 kg držkových rezancov a výborný vývar.

Takto pripravené držky môžeme dať zmraziť na rýchlu prípravu polievky. Na oleji speníme cibuľu tak až sa voda odparí a cibuľa sa začne sfarbovať do hneda. Odstavíme.

Vo vhodnej nádobe zmiešame múku, zarovnanú lyžicu mletej červenej papriky a kávovú lyžicu mletého čierneho korenia. Vysypeme do horúceho oleja a cibuľou a premiešame na hustú kašu. Mierne zohrejeme . Keď sa nám začnú na kaši robiť prvé bubliny odstavíme

Rozmiešame a vlejeme k horúcim držkám.