- 1 kg hovädzie držky
- nové korenie
- bobkový list
- feferónka
- rasca mletá aj celá
- hovädzí bujón
- 4 PL oleja
- 1 veľká cibuľa
- 1 PL mletej červenej papriky
- korenie čierne mleté
- 5 strúčikov cesnaku
- zázvor
- koriander celý
- majorán
- 100 g hladkej múky
1 kg surových očistených držiek dáme zvariť v mierne osolelenej vode.
Vodu vylejeme, držky dočistíme a znova dáme do studenej vody spoločne s 5-6 guličkami nového korenia 2 lístkami bobkového listu, ktoré prelomíme. Pridáme trochu rasce, potlčeného koriandru a feferónku. Varíme domäkka ( 2-3 hod).
Po nakrájaní na pásiky dostaneme 1 kg držkových rezancov a výborný vývar.
Takto pripravené držky môžeme dať zmraziť na rýchlu prípravu polievky. Na oleji speníme cibuľu tak až sa voda odparí a cibuľa sa začne sfarbovať do hneda. Odstavíme.
Vo vhodnej nádobe zmiešame múku, zarovnanú lyžicu mletej červenej papriky a kávovú lyžicu mletého čierneho korenia. Vysypeme do horúceho oleja a cibuľou a premiešame na hustú kašu. Mierne zohrejeme . Keď sa nám začnú na kaši robiť prvé bubliny odstavíme
Rozmiešame a vlejeme k horúcim držkám.