- 800 g falošná hovädzia sviečková
- 1 ks cibuľa
- 4-5 PL slnečnicový olej
- 20 g hladká múka
- 3-4 strúčiky cesnak
- 2 PL paradajkového pretlaku
- 100 g čerstvé šampiňóny
- 30 g masla
- 1-2 PL med
- 100 ml červeného vína
- 250 ml vývaru
- soľ
- čierne korenie
- 400 g gnocchi
- 150 g strúhaný parmezán
- čerstvá petržlenová vňať, pažítka
Nepravú hovädziu sviečkovú najkrájame na hrubšie pláty. Zľahka obalíme v múke a na rozpálenom oleji prudko opečieme z oboch strán.
Vo výpeku opečieme cibuľu nakrájanú na rezance a po chvíli pridáme aj cesnak nakrájaný na plátky. Orestujeme. Dávame pozor, lebo cesnak ma tendenciu rýchlo prihorieť a potom je horký.
Vrátime mäso spät do panvice. Ak nemáme hlbokú panvicu s pokrievkou, preložíme orestovanú cibuľu s cesnakom do hrnca.
Pridáme orestované plátky mäsa, paradajkový pretlak a pokrájané šampiňóny.
Ochutíme soľou, korením, podlejeme asi polovicou vývaru a prikryté dusíme na malom ohni minimálne 1,5 hod. Počas dusenia podlievame malým množstvom vývaru.
Po zmäknutí mäsa panvicu odkryjeme. Zmes mäsa a húb podlejeme vínom odkryté povaríme ešte asi 20-30 min. Alkohol sa odparí a šťava sa zredukuje.
Mäso vyberieme a ponorným mixérom šťavu nahladko rozmixujeme. Následne vrátime mäso do omáčky, dochutíme ju troškou medu a masla a necháme ešte raz zovrieť.
Podávame s gnocchi, ktoré bohato posypeme strúhanym syrom.