Mäsové guľky v hlávkovej kapuste

Mäsové guľky v hlávkovej kapuste
Prísady
  • 1 ks menšia hlávka kapusty
  • 150 g oravská slanina
  • 5 ks zemiaky
  • 200 ml smotana na varenie
  • 1 ks cibuľa
  • soľ
  • mletá rasca
  • 400 g bravčové mäso mleté
  • 1 ks vajce
  • 2 pl strúhanka
  • 2 ks šalotka
  • 1 kl horčica
  • mletá sladká paprika
  • mleté čierne korenie
Postup

Kapustu a cibuľu nakrájame na rezančeky, vložíme do pekáča, pridáme soľ a rascu, zľahka premiešame a necháme chvíľu odstáť.

Obielime zemiaky, následne ich spolu so slaninou nakrájame na malé kocky.

Z mletého mäsa, vajca, strúhanky, nasekanej šalotky vytvoríme mäsovú zmes. Posolíme, pridáme horčicu, papriku, mleté čierne korenie a rascu a mokrými rukami vytvoríme malé guľky

Nakrájané zemiaky poukladáme s mäsovými guľkami na kapustový základ, posypeme nakrájanou slaninou a polejeme smotanou.

Pekáč zakryjeme a dáme do rúry vyhriatej na 200 st. Po približne 40 minútach zmes odokryjeme a necháme zapiecť. Počas zapekania môžeme guľky obrátiť, aby sa opiekli z oboch strán.