Prísady
- 1 ks menšia hlávka kapusty
- 150 g oravská slanina
- 5 ks zemiaky
- 200 ml smotana na varenie
- 1 ks cibuľa
- soľ
- mletá rasca
- 400 g bravčové mäso mleté
- 1 ks vajce
- 2 pl strúhanka
- 2 ks šalotka
- 1 kl horčica
- mletá sladká paprika
- mleté čierne korenie
Postup
Kapustu a cibuľu nakrájame na rezančeky, vložíme do pekáča, pridáme soľ a rascu, zľahka premiešame a necháme chvíľu odstáť.
Obielime zemiaky, následne ich spolu so slaninou nakrájame na malé kocky.
Z mletého mäsa, vajca, strúhanky, nasekanej šalotky vytvoríme mäsovú zmes. Posolíme, pridáme horčicu, papriku, mleté čierne korenie a rascu a mokrými rukami vytvoríme malé guľky
Nakrájané zemiaky poukladáme s mäsovými guľkami na kapustový základ, posypeme nakrájanou slaninou a polejeme smotanou.
Pekáč zakryjeme a dáme do rúry vyhriatej na 200 st. Po približne 40 minútach zmes odokryjeme a necháme zapiecť. Počas zapekania môžeme guľky obrátiť, aby sa opiekli z oboch strán.