Maďarská fazuľová polievka

Maďarská fazuľová polievka
Prísady
  • 200 g tmavá fazuľa
  • 3 ks pikantná domáca údená klobása
  • 250 ml kyslá smotana
  • 3 ks drvený strúčik cesnaku
  • 1 ks cibuľa
  • 1 PL mletej červenej papriky
  • soľ
  • 1 PL sušený majorán
  • mleté čierne korenie
  • 1 PL hladká múka
  • 1 štipka chilli paprička mletá
  • olej
  • kryštáľový cukor
  • ocot
  • 3 ks olúpané zemiaky
Postup

Fazuľu si namočíme do vody cca 12 hod pred jej prípravou. Namočenú fazuľu dáme variť v hrnci aj s vodou, v ktorej bola namočená.

Do fazule pridáme soľ a mleté čierne korenie. Zemiaky nakrájame na kocky a pridáme do hrnca. Povaríme spolu 15 - 20 minút, kým fazuľa a zemiaky nezmäknú. Klobásu nakrájame na kolieska a pridáme k fazuli a zemiakom. Chvíľku povaríme.

Na panvici s olejom osmažíme múku do svetlohneda, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a chvíľu restujeme spolu. Zásmažku posypeme za stáleho miešania oboma paprikami, nariedime vodou a vlejeme do polievky.

Do menšej misky dáme kyslú smotanu, ktorú rozmiešame 2 naberačkami polievky, aby sa vyrovnali teploty a smotana sa v polievke nezrazila. Takto upravenú smotanu vlejeme do polievky a ešte chvíľu prevaríme. Dávame pozor, aby sa fazuľa nerozvarila!

Pridáme do polievky cukor, prelisovaný cesnak a majoránku. Prikryjeme pokrievkou a necháme polievku ešte dôjsť. Po chvíli dochutíme octom.

Podávame horúce s pečivom alebo s krajcom čerstvého domáceho chleba. Octom dochucujeme polievku až po chvíli státia po vypnutí plameňa preto, aby sa nezrazila pridaná kyslá smotana.