- 1 ks celé kurča
- 500 ml tmavého piva
- 3 ks mrkvy
- 1 ks stredne veľká cibuľa
- 250 g šampiňónov
- 3 ks olúpané paradajky
- 2 ks menšie zelery
- 60 g masla
- čerstvá petržlenová vňať
- čerstvý rozmarín
- olivový olej
- mleté čierne korenie
- morská soľ
Z umytého a osušeného kurčaťa odstránime chrbtovú kosť. Kurča položíme na pekáč kožou hore. Osolíme, okoreníme a pokvapkáme olivovým olejom. Posypeme nasekaným rozmarínom a podlejeme asi 250 ml tmavého piva. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 200 °C asi 15 minút.
Medzitým si nakrájame očistenú zeleninu - mrkvu na hranolčeky, cibuľu na osminky, ktoré rozoberieme na lupienky, šampiňóny na polovice, olúpané paradajky na mesiačiky a zeler na väčšie kúsky.
Zeleninu preložíme do misky, osolíme, okoreníme, pokvapkáme olivovým olejom a posypeme nasekaným čerstvým rozmarínom. Dôkladne premiešame a zeleninu so šampiňónmi rozprestrieme na plech k predpečenému kurčaťu.
Na kurča poukladáme plátky masla a podlejeme ho tmavým pivom. Pečieme ďalej pri 200 °C približne 45 – 50 minút. Počas pečenia polievame kurča aj zeleninu pivom.
Podávame posypané natrhanou petržlenovou vňaťou.