Kurča na pive

Kurča na pive
Prísady
  • 1 ks celé kurča
  • 500 ml tmavého piva
  • 3 ks mrkvy
  • 1 ks stredne veľká cibuľa
  • 250 g šampiňónov
  • 3 ks olúpané paradajky
  • 2 ks menšie zelery
  • 60 g masla
  • čerstvá petržlenová vňať
  • čerstvý rozmarín
  • olivový olej
  • mleté čierne korenie
  • morská soľ
Postup

Z umytého a osušeného kurčaťa odstránime chrbtovú kosť. Kurča položíme na pekáč kožou hore. Osolíme, okoreníme a pokvapkáme olivovým olejom. Posypeme nasekaným rozmarínom a podlejeme asi 250 ml tmavého piva. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 200 °C asi 15 minút.

Medzitým si nakrájame očistenú zeleninu - mrkvu na hranolčeky, cibuľu na osminky, ktoré rozoberieme na lupienky, šampiňóny na polovice, olúpané paradajky na mesiačiky a zeler na väčšie kúsky.

Zeleninu preložíme do misky, osolíme, okoreníme, pokvapkáme olivovým olejom a posypeme nasekaným čerstvým rozmarínom. Dôkladne premiešame a zeleninu so šampiňónmi rozprestrieme na plech k predpečenému kurčaťu.

Na kurča poukladáme plátky masla a podlejeme ho tmavým pivom. Pečieme ďalej pri 200 °C približne 45 – 50 minút. Počas pečenia polievame kurča aj zeleninu pivom.

Podávame posypané natrhanou petržlenovou vňaťou.