Kuracie prsia s dubákmi

Kuracie prsia s dubákmi
Prísady
  • 250 g čerstvé, alebo sušené dubáky
  • 1 ks cibuľa
  • bujón - hubový
  • 2 dl šlahačková smotana
  • olej
  • 100 g hladká múka na zahustenie
  • citrónová šťava z pol citróna
  • 4 ks kuracie prsné rezne
  • 0,5 ks maslo
  • 1 kg zemiasky
  • 2 dl mlieko
  • 100 g čerstvá rukola
  • soľ
  • mleté čierne korenie
Postup

Prsné rezne rozrežieme pozdĺž na 8 rezňov, osolíme, okoreníme, obalíme v hladkej múke a prudko opečieme na rozpálenom oleji cca 4 min na každej strane. Rezne vyberieme a odložíme na teplé miesto.

Čerstvé dubáky očistíme a nakrájame na plátky. (Sušené dubáky vopred namočíme vo vlažnej vode a necháme ich napučať.) Na oleji orestujeme nadrobno nasekanú cibuľu, pridáme pripravené huby a chvíľu ich restujeme. Potom ich zalejeme trochou vody, pridáme rozmrvený hubový bujón a dusíme domäkka, až sa vydusí skoro všetka šťava.

Do smotany rozhabarkujeme hladkú múku a zalejeme ňou udusené huby. Necháme na slabom ohni prevariť. Omáčku dochutíme korením citrónovou šťavou a poprípade prisolíme. Teplé rezne vložíme do omáčky a necháme cca 10 minút povariť. Vyberieme a podávame.

Rukolu sparíme, nasekáme nadrobno. Z uvarených zemiakov, masla a mlieka pripravýme tradičné zemiakové pyré. Malo by byť dobre vyšľahané. Do pyré primiešame nasekanú a sparenú rukoli, prípadne prisolíme. Na tanier dáme naformičkované pyré, priložíme na porciu dva rezne a prelejeme omáčkou. Ozdobiť môžeme čerstvou rukolou, ak nám ostala.