Králik pečený na cesnaku

Králik pečený na cesnaku
Prísady
  • 1 kg králika
  • 50 g slaniny
  • 10 strúčikov cesnaku
  • soľ
  • 100 g cibule
  • 2 PL masti
  • 1 PL hladkej múky
Postup

Očistený, umytý, odblanený chrbát a stehná sa prešpikujú na dlhšie rezance nakrájanou slaninou, potrú cesnakom rozotretým so soľou. (Pri použití celého králika sa odsekne predná časť, rozsekne pozdĺž a zadná časť sa odblaní, prešpikuje slaninou a potrie c

Na plátky nakrájaná cibuľa sa opraží na masti dozlata, zastrekne vodou, vloží sa pripravené mäso a krátko podusí pod pokrývkou.

Podusené mäso sa odkryté vloží do rozohriatej rúry a pečie domäkka. Počas pečenia sa mäso obracia, polieva vlastnou šťavou. Podľa potreby dolievame vodou, aby sa cibuľa nepripálila a mäso nevysušilo.

Upečené mäso sa vyberieme, vložíme do nádoby a udržiavame v teple. Šťavu sa vydusíme na tuk, zaprášime múkou, zalejeme vodou, zamiešame a dobre prevaríme (asi 20 minút).

Pred dovarením šťavu dochutíme soľou a precedíme.

Pri podávaní sa mäso krája tak, aby sa na porciu podal rez zo stehna i chrbta. (Pri pečení celého králika sa podáva rez z prednej a zadnej časti.) Mäso sa podlieva šťavou.

Vhodné prílohy: rôzne upravené zemiaky, rôzne upravená ryža, zeleninové šaláty.