- 1 kg králika
- 50 g slaniny
- 10 strúčikov cesnaku
- soľ
- 100 g cibule
- 2 PL masti
- 1 PL hladkej múky
Očistený, umytý, odblanený chrbát a stehná sa prešpikujú na dlhšie rezance nakrájanou slaninou, potrú cesnakom rozotretým so soľou. (Pri použití celého králika sa odsekne predná časť, rozsekne pozdĺž a zadná časť sa odblaní, prešpikuje slaninou a potrie c
Na plátky nakrájaná cibuľa sa opraží na masti dozlata, zastrekne vodou, vloží sa pripravené mäso a krátko podusí pod pokrývkou.
Podusené mäso sa odkryté vloží do rozohriatej rúry a pečie domäkka. Počas pečenia sa mäso obracia, polieva vlastnou šťavou. Podľa potreby dolievame vodou, aby sa cibuľa nepripálila a mäso nevysušilo.
Upečené mäso sa vyberieme, vložíme do nádoby a udržiavame v teple. Šťavu sa vydusíme na tuk, zaprášime múkou, zalejeme vodou, zamiešame a dobre prevaríme (asi 20 minút).
Pred dovarením šťavu dochutíme soľou a precedíme.
Pri podávaní sa mäso krája tak, aby sa na porciu podal rez zo stehna i chrbta. (Pri pečení celého králika sa podáva rez z prednej a zadnej časti.) Mäso sa podlieva šťavou.
Vhodné prílohy: rôzne upravené zemiaky, rôzne upravená ryža, zeleninové šaláty.