Prísady
- 1 kg králika
- 1 väčšia cibuľa
- 2 PL oleja
- 1 ks mäsoxu
- mleté čierne korenie
- ocot alebo citrónová šťava
- 50 g hladkej múky
- 5 ks nové korenie
- 1 čl soľ
- 250 ml smotana na šľahanie
Postup
Králika rozkrájame na porcie, umyjeme, potrieme soľou a korením. Na rozpálenom oleji prudko opečieme zo všetkých strán.
Pridáme na tenké kolieska nakrájanú cibuľu, krátko podusíme, mierne podlejeme vodou, pridáme masox a pod pokrievkou pomaly dusíme domäkka. Podľa potreby podlievame a šťavou prelievame porcie králika.
Mäkké mäso vyberieme a do výpeku zamiešame smotanu, do ktorej sme rozšľahali múku. Krátko povaríme a vrátime mäso späť. Podľa chuti dochutíme soľou, prípadne octom alebo citrónovou šťavou.
Králik na smotane je vynikajúci so žemľovou knedľou.