- 1 kg hovädzích líčok
- 200 g zeleru
- 200 g mrkvy
- 6 PL masti
- 0.5 litra červeného vína
- 2 dl vývaru z hovädzieho mäsa
- soľ
- čerstvé mleté čierne korenie
- tymián
Hovädzie líčka rozkrájajte na štvrťky. Vzniknú tak štvorčeky veľkosti asi 4 x 4 centimetre. Líčka osoľte a okoreňte čiernym korením. Na panvici rozpustite lyžicu masti a kúsky mäsa na ňom sprudka opečte zo všetkých strán.
Hotové kúsky rovno odkladajte bokom do vyššieho hrnca. Keď máte pripravené všetko mäso, zlejte vypečenú šťavu s masťou do hrnca. Pridajte aj zvyšok nepoužitej masti.
Do hrnca dolejte toľko vína, aby boli všetky líčka úplne ponorené. Navrch pridajte ešte trochu tymiánu a mäso dajte konfitovať: Hrniec s mäsom vložte do rúry a pri teplote 100 stupňov ju tam nechajte 3-4 hodiny, kým mäso nezmäkne.
Mrkvu nakrájajte na tenké polkolieska, zeler na podobne veľké tenké plátky a na panvici ich orestujte. Pridajte niekoľko lyžíc výpeku, ktorý vznikol po konfitovaní, prilejte trochu vína a chvíľku poduste. Po vybratí kastrólika z rúry malo byť zostať asi 300 ml výpeku.
Takto pripravenú zeleninu pridáme do misky k mäsu, priveďte do varu a pár minút povarte.
Ak omáčka nemá ľahko kyslastú chuť, pokojne ju ešte dochuťte vínom.
Konfitované líčka podávajte so zemiakovou kašou a dozdobte vetvičkou tymiánu.