Konfitované hovädzie líčka na červenom víne

Konfitované hovädzie líčka na červenom víne
Prísady
  • 1 kg hovädzích líčok
  • 200 g zeleru
  • 200 g mrkvy
  • 6 PL masti
  • 0.5 litra červeného vína
  • 2 dl vývaru z hovädzieho mäsa
  • soľ
  • čerstvé mleté ​​čierne korenie
  • tymián
Postup

Hovädzie líčka rozkrájajte na štvrťky. Vzniknú tak štvorčeky veľkosti asi 4 x 4 centimetre. Líčka osoľte a okoreňte čiernym korením. Na panvici rozpustite lyžicu masti a kúsky mäsa na ňom sprudka opečte zo všetkých strán.

Hotové kúsky rovno odkladajte bokom do vyššieho hrnca. Keď máte pripravené všetko mäso, zlejte vypečenú šťavu s masťou do hrnca. Pridajte aj zvyšok nepoužitej masti.

Do hrnca dolejte toľko vína, aby boli všetky líčka úplne ponorené. Navrch pridajte ešte trochu tymiánu a mäso dajte konfitovať: Hrniec s mäsom vložte do rúry a pri teplote 100 stupňov ju tam nechajte 3-4 hodiny, kým mäso nezmäkne.

Mrkvu nakrájajte na tenké polkolieska, zeler na podobne veľké tenké plátky a na panvici ich orestujte. Pridajte niekoľko lyžíc výpeku, ktorý vznikol po konfitovaní, prilejte trochu vína a chvíľku poduste. Po vybratí kastrólika z rúry malo byť zostať asi 300 ml výpeku.

Takto pripravenú zeleninu pridáme do misky k mäsu, priveďte do varu a pár minút povarte.

Ak omáčka nemá ľahko kyslastú chuť, pokojne ju ešte dochuťte vínom.

Konfitované líčka podávajte so zemiakovou kašou a dozdobte vetvičkou tymiánu.