- 250 g údené bravčové mäso varené
- 100 g krupica
- 200 g hrubá múka
- 1 ks vajce
- soľ
- 750 g zemiaky
- 30 g bravč.masť
- 30 g cibuľa
- 50 g strúhanka
Zemiaky si uvaríme v šupke, ošúpeme ich a ešte horúce popretláčame a hneď premiešame s krupicou.
Keď nám hmota v miske trochu vychladne, pridáme jedno vajce, soľ, múku a zamiesime cesto.
Medzitým si pripravíme plnku: Údené mäso si zomelieme. Na masti speníme cibuľku a pridáme k nej mäso a strúhanku. Všetko dobre premiešame, necháme vychladnúť . Pre chuť môžeme pridať trochu čierneho korenia.
Na doske posypanej múkou cesto rozvaľkáme, pokrájame na štvorce, naplníme mäsovou plnkou. Z naplnených štvorcov formujeme guličky , ktoré dáme variť do veľkého hrnca s posolenou vodou.
Slaninku si nakrájame na malé kúsky, orestujeme a polejeme ňou hotové knedle.
Môžeme podávať s trochou kyslej smotany alebo s kyslou kapustou.