- 2.5 kg kačica
- soľ
- 50 g slaniny
- 40 g kačacej masti
- 100 g koreňovej zeleniny (zeler, mrkva, petržlen)
- kúsok očistenej citrónovej kôry
- 2 PL octu
- 1 cibuľa
- 4 zrnká čierneho korenia
- 2 zrnká nového korenia
- na hrot noža tymiánu
- 1 malý bobkový list
- 1 klinček
- 20 g masti
- 20 g hladkej múky
- 10 g cukru na zápražku
- 1 dl červeného vína
- šťavu z polovice citróna
Vypitvanú, očistenú kačicu osolíme a prešpikujeme prúžkami slaniny.
Na kačacej masti doružova opražíme pokrájanú koreňovú zeleninu a cibuľu, pridáme všetky koreniny, očistenú citrónovú kôru, trocha mäsového vývaru a ocot.
Do tohto základu vložíme pripravenú kačicu a prikrytú dusíme v rúre do mäkka. Počas dusenia podlievame polievkou, alebo horúcou vodou. Kačicu vyberieme zo šťavy a odložíme na teplé miesto.
Z múky, masti a cukru pripravíme červenú zápražku, rozriedime ju precedenou a pretretou šťavou z kačice a podľa potreby ešte aj polievkou.
Nakoniec omáčku okyslíme citrónovou šťavou, prilejeme červené víno a ešte trocha povaríme.
Kačicu môžeme pred podávaním rozdeliť na menšie porcie a šťavu naliať do omáčnika. Podávame s dusenou červenou kapustou a vyprážanými zemiakovými knedličkami.