Kačica na divoko

Kačica na divoko
Prísady
  • 2.5 kg kačica
  • soľ
  • 50 g slaniny
  • 40 g kačacej masti
  • 100 g koreňovej zeleniny (zeler, mrkva, petržlen)
  • kúsok očistenej citrónovej kôry
  • 2 PL octu
  • 1 cibuľa
  • 4 zrnká čierneho korenia
  • 2 zrnká nového korenia
  • na hrot noža tymiánu
  • 1 malý bobkový list
  • 1 klinček
  • 20 g masti
  • 20 g hladkej múky
  • 10 g cukru na zápražku
  • 1 dl červeného vína
  • šťavu z polovice citróna
Postup

Vypitvanú, očistenú kačicu osolíme a prešpikujeme prúžkami slaniny.

Na kačacej masti doružova opražíme pokrájanú koreňovú zeleninu a cibuľu, pridáme všetky koreniny, očistenú citrónovú kôru, trocha mäsového vývaru a ocot.

Do tohto základu vložíme pripravenú kačicu a prikrytú dusíme v rúre do mäkka. Počas dusenia podlievame polievkou, alebo horúcou vodou. Kačicu vyberieme zo šťavy a odložíme na teplé miesto.

Z múky, masti a cukru pripravíme červenú zápražku, rozriedime ju precedenou a pretretou šťavou z kačice a podľa potreby ešte aj polievkou.

Nakoniec omáčku okyslíme citrónovou šťavou, prilejeme červené víno a ešte trocha povaríme.

Kačicu môžeme pred podávaním rozdeliť na menšie porcie a šťavu naliať do omáčnika. Podávame s dusenou červenou kapustou a vyprážanými zemiakovými knedličkami.