Kačacia pečeň s kapustou a lokšami

Kačacia pečeň s kapustou a lokšami
Prísady
  • 500 g kačacia pečeň
  • 200 g kačacia masť
  • orez kože z kačice
  • soľ
  • olej
  • 1000 g kapusta červená kvasená
  • 500 g jablkový kompót
  • 200 ml víno z čiernych ríbezlí
  • 2 PL džem z čiernych ríbezlí
  • 2 PL kryštálový cukor
  • 1 ks cibuľa
  • 2 ks bobkový list
  • 4 ks nové korenie
  • 1 PL kačacia masť (do kapusty)
  • soľ
Postup

Pred prípravou pečienky si pripravíme cesto na lokše. Zmiešame nasucho 500 g polohrubej múky s 1 čl sódy bikarbony a 1 čl soli. Potom pridáme 330 g bieleho gréckeho jogurtu, 1 vajce a 1PL kryštálového cukru . Vypracujeme cesto, ktoré sa nesmie lepiť a zakryjeme ho na 50 min.

Nasleduje príprava červenej kapusty. Kyslú kapustu necháme v sitku odtiecť z kvasenej vody.

Do hrnca dáme 1 PL kačacej masti a očistenú a nakrájanú cibuľu. Dusíme do mäkka. Potom rozpustíme 2 PL kryštálového cukru. Keď začne karamelizovať, pomaly doň prilievame za stáleho miešania jablkový kompót so šťavou.

Pridáme kapustu a krátko podusíme. Počas dusenia prilejeme ríbezľové víno,pridáme bobkový list a nové korenie a mierne osolíme. Necháme dusiť pokiaľ sa neodparí voda. Pred koncom pridáme džem, premiešam a necháme ešte dusiť cca 10 min. Kapusta pekne zmäkne a zostane hustá.

Následne si pripravíme lokše. Z odležaného cesta vytvarujeme bochník, ktorý na pomúčenej doske rozrežeme na 8 častí. Z každej vytvarujeme tenkú placku, ktorú z oboch strán opečieme na panvici mierne potretej olejom.

Počas opekania lokší si do druhého hrnca dáme roztopiť kačaciu masť , do ktorej pridáme odrezky z kačacej kože a na slabom ohni ich vyškvaríme, kým z nich nevzniknú oškvarky.

Keď sa oškvarky začnú sfarbovať do zlatista, pridáme kúsky kačacej pečene a zľahka orestujeme . Nesmieme smažiť dlho, aby nám pečeň nestvrdla. Z toho istého dôvodu pečeň solíme až po odstavení z ohňa.

Na tanier položíme lokšu, na ňu nakladieme kapustu a navrch dáme zmes kačacej pečene s oškvarkami. Polejeme masťou z výpeku a podávame.