- 1000 g jelenie stehno
- 300 g koreňová zelenina (mrkva, peržlen, zeler)
- 10 g borievky
- 30 g brusnice
- 50 g lesné huby
- 50 g údená slanina
- 50 g slivkový lekvár
- 50 ml olej
- 50 ml citrónová šťava
- 50 g maslo
- soľ
- 10 g čierne korene
- 1 ks čerstvý rozmarín
- 150 ml smotana na varenie
- 400 ml vývar
- 200 ml červené víno
Vykostené jelenie stehno osolíme. V mažiariku rozdrvíme borievky, rozmarín, korenie a vymiešame s olejom. Touto zmesou potrieme mäso. Necháme aspoň dve hodiny odležať pri izbovej teplote.
Koreňovú zeleninu očistíme, umyjeme a nakrájame na menšie kúsky.
Na tuku zo všetkých strán mäso prudko opečieme, aby sa zatiahlo a dáme ho bokom.
Na výpeku z mäsa orestujeme na malé kúsky pokrájanú slaninku, zeleninu, pridáme brusnice, dubáčiky, slivkový lekvár a citrónovú šťavu.
Mäso vrátime nazad do hrnca, podlejeme vínom a chvíľku dusíme. Keď sa víno odparí, ďalej podlievame už len vývarom do zmäknutia mäsa i zeleniny (asi hodinu).
Potom mäkké mäso vyberieme. Omáčku ďalej varíme a miešame metličkou, aby sa kúsky surovín rozšľahali, nie však príliš na jemno. Pred dovarením pridáme smotanu, prevaríme ju a zjemníme maslom.
Podávame so zemiakovými knedličkami. Zemiakové knedličky: 1 kg zemiakov uvaríme v šupke, postrúhame ich na strúhadle, pridáme 2 vajcia, 10 g soli a 300 g hrubej múky. Spracujeme cesto z ktorého lyžicou odkrajujeme malé kúsky, ktoré v dlaniach sformujeme do tvaru guľky a obaľujeme v zbytku hrubej múky. Povaríme ich v hrnci s osolenou vriacou vodou. Hotové sú, keď vyplávajú na povrch a povaria sa ešte 5 minút.