- 1,5 kg jelenie mäso
- 100 g údená slanina
- 50 g bravčová masť
- 200 g cibuľa
- 200 g koreňová zelenina
- 30 g cesnak
- 400 ml červené víno
- 500 ml hovädzí vývar
- 50 g sušené brusnice
- 1 kl mletá štipľavá paprika
- 150 g perník
- 10 g korenie na divinu
- soľ
Maličké kocky slaniny orestujeme na masti spolu s nasekanou cibuľou.
Pridáme na malé kocky nakrájanú koreňovú zeleninu a restujeme, kým skaramelizuje, spolu s borievkou, rozmarínom, novým korením, celým čiernym korením, bobkovým listom a cesnakom.
Pridáme na väčšie kocky nakrájané jelenie mäso.
Mäso miešame, aby sa zo všetkých strán zatiahlo, potom ho osolíme (nie veľa, lebo prilejeme ešte vývar, ktorý je osolený) a pridáme štipľavú papriku. Prisypeme brusnice, podlejeme vínom a povaríme, aby sa časť vína odparila.
Potom podlejeme hovädzím vývarom, zakryjeme a pomaly dusíme, kým mäso nezmäkne. Občas premiešame. Uvarený guláš zahustíme strúhaným perníkom, čím získame originálnu chuť.
Domáci perník: V miske vymiešame jedno vajce, 6 lyžíc hladkej múky, tri lyžice mletého cukru, jednu lyžicu kakaa, 5 lyžíc oleja a pol malej lyžice prášku do perníka. Prelejeme do vymastenej a múkou vysypanej zapekacej misky a upečieme na 180 stupňov asi 20 minút.