Japonské teriyaki mäsové guličky

Japonské teriyaki mäsové guličky
Prísady
  • 500 g mleté bravčové mäso, prípadne mix bravčového a hovädzieho
  • 1 ks vajce
  • 1 hrsť strúhanka
  • 1 ks drvený strúčik cesnaku
  • nastrúhaný kúsok zázvoru
  • 2 ks jarná cibuľka
  • čerstvo namleté čierne korenie
  • soľ
  • rastlinný olej
  • jazmínová ryža
Postup

Zmiešame všetky ingrediencie na mäsové guľôčky (mäso, vajce, strúhanka, jemne mletý zázvor, drvený cesnak, soľ, korenie a nadrobno nakrájanú cibuľku) a mokrými rukami vytvarujeme guľôčky o veľkosti väčších vlašských orechov. Opečieme mäsové guľky (radšej aj na dve dávky) na panvici zo všetkých strán, celkom asi 8 minút.

V miske si zmiešame všetky ingrediencie na teriyaki omáčku: - pol šálky sójovej omáčky - štvrť šálky hnedého cukru - pol šálky vody - 1 PL sezamového oleja (prípadne iného rastlinného) - 2 PL ryžového octu - nastrúhaný kúsok zázvoru o veľkosti cca 1 palca - 2 PL kukuričného škrobu /Gustin/

Keď doopekáme aj poslednú dávku mäsových guľôčok, vylejeme olej z panvice, utrieme ju papierovým obrúskom a naspäť do nej nasypeme guľôčky. Necháme ich hriať na miernom plameni a nalejeme na ne omáčku. Miešame, kým omáčka neprejde varom a nezhustne vďaka škrobu.

Na záver celé jedlo posypeme sezamom.

K jedlu podávame jazmínovú ryžu a ako prílohu feniklovo-redkvičkovo-uhorkový šalát s pikantným zázvorovým dresingom: - polovica zväzku redkvičiek - 1 fenikel - polovica uhorky - 1 kopcovitá čl cukru - 2 PL ryžového octu - 1 PL sójovej omáčky - 1 PL sezamového oleja, prípadne olivového - nastrúhaný kúsok zázvoru o veľkosti cca 1 cm Do misy nasypeme na kolieska nakrájanú uhorku, redkvičku a fenikel nakrájaný na polmesiačiky. Pridáme ingrediencie na dresing a dobre premiešame.