Jahňacina na írsky spôsob

Jahňacina na írsky spôsob
Prísady
  • 1,5 kg jahňacie plece bez kosti
  • 1 kg zemiakov
  • 4-6 ks cibuľa
  • 5 ks mrkva
  • 500 ml slepačí vývar
  • tymián
  • petržlenová vňať nasekaná nadrobno
  • soľ
  • čierne korenie
Postup

Mäso pokrájame na stredne veľké kúsky. Odstránime tuk, opečieme v nepriľnavom hrnci bez oleja alebo vody a udržiavame v teple.

Zemiaky ošúpeme a pokrájame na kolieska. Cibule umyjeme, prekrojíme na polovicu a opečieme prekrojenou časťou otočenou nadol nasucho bez oleja v hrnci. Opečené cibule vyberieme, dáme vychladnúť a potom ich nakrájame na osminky.

Do hrnca nalejeme vývar a zahrejeme ho, aby sa v ňom rozpustila šťava z opekania.

Do liatinového pekáča navrstvíme mäso, cibuľu, mrkvu nakrájanú na kolieska a zemiaky. Každú vrstvu osolíme, okoreníme a posypeme trochou nasekaného tymianu a petržlenu.

Zalejeme vývarom, pekáč zakryjeme a dáme piecť na 30 minút do rúry predhriatej na 180 °C. Po polhodine znížime teplotu na 120 °C a pečieme ďalších 90 minút. Z času na čas pekáč skontrolujeme a premiešame jeho obsah varechou. Ak treba, pridáme trochu vývaru.

Podávame teplé, posypané petržlenovou vňaťou. Obmena: polovicu cibule možno nahradiť mrkvou nakrájanou na kolieska.