- 0.5 kg jahňacieho krku s kosťou
- 0.5 kg jahňacieho krku s kosťou
- voda
- soľ
- 200 g koreňovej zeleniny
- 1 malú cibuľu
- 1 strúčik cesnaku
- petržlenovú vňať
Očistené, umyté jahňacie mäso sa blanšíruje, vloží do vhodnej nádoby, zaleje studenou vodou, nechá zovrieť, osolí, pridá sa celé korenie a varí miernym varom. Počas varenia sa pridá očistená zelenina, cibuľa, cesnak a spolu sa varí domäkka.
Uvarené mäso sa vyberie, nechá vychladnúť, vykostí a nakrája na drobné kocky. Vývar sa precedí cez husté cedidlo a pred podávaním dochutí polievkovým korením.
Očistené zemiaky sa nastrúhajú (zomelú), nechajú sa chvíľu odstáť a časť vody sa zleje. Do zemiakov sa pridá soľ, vajce, múka hrubá, hladká a vymieša sa cesto. Pripravené cesto sa pretláča cez sito na halušky do vriacej osolenej vody a povarí. Varené hal
Pri podávaní polievky sa ako vložka vložia halušky, mäso a posype sa najemno nakrájanou petržlenovou vňaťou.
Na halušky: 200 g očistených zemiakov, 1 lyžicu hrubej múky, 2 lyžice hladkej múky, štipku soli, 1 vajce.