- 2 ks cibuľa
- 1 ks Bravčové koleno - zadné
- 120 g rôznej koreňovej zeleniny
- 2 - 3 ks Bravčové nožičky
- 0,5 kg Bravčové kože
- soľ
- 5 strúčikov cesnak
- 6 ks Celé čierne korenie
- bobkový list
Do veľkého hrnca (6 - 8 litrov) vložíme všetko mäso. Vhodné je koleno aj nožičky preseknúť. Necháme vodu zovrieť, krátko povaríme, mäso povyberáme a vymeníme čistú vodu.
Pri druhom varení už pridáme k mäsu aj všetky koreniny. Vodu uvedieme do varu a zmiernime oheň na minimum. Huspeninu varíme pomaly, s mierne odkrytou pokrývkou hrnca, bez zbytočného miešania asi 4 - 6 hodín. Že je mäso dostatočne uvarené, spoznáme tak, že sa samo oddeľuje od kosti a kože sa pri nabratí na vidličku samy rozpadajú.
Po uvarení všetko mäso povyberáme na pracovnú dosku, kde ho oberieme od kostí, chrupaviek, šliach a všetkého , čo nechceme mať v huspenine. Vývar, ktorý ostal v hrnci, scedíme cez husté sitko, aby ostal čo najčistejší . Do pripravených nádob rovnomerne rozdelíme mäso a zalievame vývarom tak, aby mäso ostalo ponorené pod hladinou vývaru. Nádoby rozložíme na chladné miesto a počkáme na stuhnutie huspeniny. Huspenina má pri správnom uskladnení trvanlivosť okolo 10 dní.
Vychladnutú huspeninu podávame s čerstvou cibuľou, chrenom, prípadne posypanú mletou červenou paprikou a poliatu octom a, samozrejme, s čerstvým chlebom.