- 1-2 kg Hovädzej sviečkovej alebo roštenky bez kosti
- 6-8 PL masla
- 1-2 veľká cibuľa
- 200 g čerstvé alebo mrazené huby najkrájať
- 1 Foie Gras alebo pečeňová paštéta
- 3-4 PL plnotučná horčica
- soľ
- čierne korenie
- 1 balíček lístkové cesto /mrazené alebo chladené/
- 2 žĺtok na potretie cesta
- 3-4 dl hovädzí vývar
- 2 dl červené víno
- 2 PL olivového oleja
Predhrejte rúru na (230 °C) Celý kus mäsa opečieme na panvici na 2 PL masla. Podľa potreby zo vsetkých strán, 10 až 20 minút. Vyberte z panvice a nechajte vychladnúť. Šťavu z výpeku si necháme na omáčku. Vychladnuté mäso potrieme horčicou.
Potom rozpustíme 2 PL masla na panvici a osmažíme cibuľu a huby (šampiňóny) asi tak 5 min, pokiaľ nevypustia šťavu. Necháme vychladnúť.
2 PL masla zmiešame s Foie gras alebo kvalitnou paštétou, dochutíme soľou a korením a znova natrieme na povrch opečeného mäsa. Na alobal si rozložíme cibuľovo - hubovú zmes, na to položíme mäso, dobre zabalíme a dáme na 20min stuhnúť do chladničky.
Lístkové cesto rozvaľkáme, potrieme žĺtkom, položíme nan stuhnuté mäso a celé dobre zabalíme. Dôležité je dobre postláčať všetky otvory a konce, aby nič z cesta nevytieklo.
Takto pripravene zabalené mäso v cestíčku narežeme na niekoľkých miestach zvrchu opatrne nožom a znovu všetko potrieme rozšľahaným žĺtkom. Môžeme posypať hrubou morskou soľou a dáme do rúry.
Pečieme pri 230 °C po dobu 10 minút, potom znížiť teplotu na 220 °C na 10 až 15 minút, alebo kým je cesto nie upečené do krásne zlatistej farby. (Ak chcete mať mäso lepšie prepečené , nie do ružovkasta, predĺžte si dobu pečenia o niekoľko minút, pozor vš
Príprava omáčky: Do šťavy, ktorú sme si odložili, prilejeme hovädzí vývar a červené víno. Privedieme do varu a varíme až kým nezhustne. Do omáčky môžeme pridať čajovú lyžičku masla alebo olivového oleja.
Porcie mäsa sa krájajú na cca 2- 4 cm.
Podávame so zelenou špargľou, karotkou a zemiakovou kašou.