- 1.75 kg kratšie hovädzie rebrá
- 5 strúčikov cesnaku
- 4 vetvičky tymiánu
- 3 PL olivového oleja
- morská soľ
- celé čierne korenie
- 4 PL maslo
- 1 ks veľká cibuľa nakrájaná na kúsky
- 1 ks mrkva nakrájaná na kolieska
- 40 g zeler nakrájaný na kocky
- 150 g paradajkový pretlak
- 500 ml kvalitné červené víno typu Merlot
- 900 ml silný hovädzí vývar
- 2 čl med
- 1 ks najemno posekané čili papričky
Cesnak, tymián, olivový olej, soľ a čerstvo mleté čierne korenie zmiešame dohromady a potrieme zmesou rebrá. Dáme do chladničky odležať cez noc.
Na druhý deň vyhrejeme rúru na 150 st. Celsia. Z rebier odstránime cesnak a tymián (ale nevyhodíme ich). Na panvici rozpálime maslo a prudko rebrá zatiahneme (najprv kosťou navrch) (cca 4 minúty). Rebrá vložíme do pekáča.
Plameň trochu uberieme a na tej istej panvici dôkladne orestujeme cibuľu, zeler a mrkvu. Pridáme paradajkové pyré a dôkladne premiešame (asi 1 minútu). Zalejeme vínom a minútku povaríme.
Pridáme vývar, cesnak z marinády a vetvičky tymiánu. Krátko povaríme a omáčku prelejeme cez rebrá v pekáči. Pekáč prikryjeme a vložíme do rúry. Pečieme cca 2,5-3 hodiny.
Mäso vyberieme na tanier, prikryjeme alobalom a odložíme bokom. Omáčku precedíme a vlejeme do stredne veľkého hrnca. Redukujeme na stredne silnom plameni, kým omáčka nezačne hustnúť (aj cca ½ hodiny).
Potom pridáme med, chilli papričky a maslo. Dôkladne premiešame. Ak je potrebné vložíme ešte rebrá naspäť do rúry a prihrejeme prikryté alobalom.
Hotové rebrá servírujeme preliate s medovou omáčkou.