Hovädzie líčka s ochuteným maslom a jarným šalátom

Hovädzie líčka s ochuteným maslom a jarným šalátom
Prísady
  • 2 kg hovädzích líčok
  • 4 PL oleja
  • hladká múka na zapraženie
  • 4 stonky zeleru
  • 2 póry
  • 4 mrkvy
  • 0.5 l červeného vína
  • 2 litre hovädzieho vývaru
  • 125 g masla
  • 1 konzerva ančovičiek
  • 0.5 čl štipľavej mletej papriky
  • 0.5 čl mletého muškátového orieška
  • 0.5 čl mletej škorice
  • 0.5 čl mletého čierneho korenia
  • citrónová šťava
  • 1 čl worcesterovej omáčky
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 väčšie šalotky
  • 4 reďkovky
  • čerstvé klíčky
  • jarný šalát
Postup

Hovädzie líčka nakrájame na väčšie kúsky, poprášime hladkou múkou a po dávkach sprudka opečieme vo veľkom hrnci na oleji, kým sa nezatiahnu.

Potom ich vyberieme a v hrnci orestujeme nadrobno pokrájanú zeleninu asi 2-3 minúty. Zeleninu zalejeme vínom a zo dna hrnca zoškriabeme všetko prichytené.

Zalejeme horúcim vývarom, privedieme k varu a do hrnca vrátime opražené mäso. Znížime teplotu a pomaly dusíme 2 až 3 hodiny, kým líčka úplne nezmäknú a nezačnú sa rozpadávať.

Na ochutené maslo si rozmixujeme zmäknuté maslo, ančovičky, cesnak a ostatné koreniny a dochutíme citrónovou šťavou. Zmes zabalíme do potravinárskej fólie, vytvoríme z nej valček a necháme stuhnúť v chladničke.

Šalotku si pokrájame na jemné kolieska, pokvapkáme citrónovou šťavou a necháme chvíľku odležať. Reďkovky pokrájame na tenké kolieska a spolu s klíčkami pridáme k šalotke a premiešame.

Hovädzie líčka podávame s plátkom ochuteného ančovičkového masla, porciou šalátu a jemnou zemiakovou kašou alebo chlebom či pečivom.