- 2 kg hovädzích líčok
- 4 PL oleja
- hladká múka na zapraženie
- 4 stonky zeleru
- 2 póry
- 4 mrkvy
- 0.5 l červeného vína
- 2 litre hovädzieho vývaru
- 125 g masla
- 1 konzerva ančovičiek
- 0.5 čl štipľavej mletej papriky
- 0.5 čl mletého muškátového orieška
- 0.5 čl mletej škorice
- 0.5 čl mletého čierneho korenia
- citrónová šťava
- 1 čl worcesterovej omáčky
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 väčšie šalotky
- 4 reďkovky
- čerstvé klíčky
- jarný šalát
Hovädzie líčka nakrájame na väčšie kúsky, poprášime hladkou múkou a po dávkach sprudka opečieme vo veľkom hrnci na oleji, kým sa nezatiahnu.
Potom ich vyberieme a v hrnci orestujeme nadrobno pokrájanú zeleninu asi 2-3 minúty. Zeleninu zalejeme vínom a zo dna hrnca zoškriabeme všetko prichytené.
Zalejeme horúcim vývarom, privedieme k varu a do hrnca vrátime opražené mäso. Znížime teplotu a pomaly dusíme 2 až 3 hodiny, kým líčka úplne nezmäknú a nezačnú sa rozpadávať.
Na ochutené maslo si rozmixujeme zmäknuté maslo, ančovičky, cesnak a ostatné koreniny a dochutíme citrónovou šťavou. Zmes zabalíme do potravinárskej fólie, vytvoríme z nej valček a necháme stuhnúť v chladničke.
Šalotku si pokrájame na jemné kolieska, pokvapkáme citrónovou šťavou a necháme chvíľku odležať. Reďkovky pokrájame na tenké kolieska a spolu s klíčkami pridáme k šalotke a premiešame.
Hovädzie líčka podávame s plátkom ochuteného ančovičkového masla, porciou šalátu a jemnou zemiakovou kašou alebo chlebom či pečivom.