Hovädzie líčka na smotane

Hovädzie líčka na smotane
Prísady
  • 1 ks väčšia cibuľa
  • 1 kg hovädzie líčka
  • 40 g maslo
  • 1 čl mletej červenej papriky
  • 0,5 čl drvená rasca
  • 2 ks bobkový list
  • 5 ks nové korenie
  • 200 ml hovädzí vývar
  • 250 ml smotana na šľahanie
  • 2 PL hladkej múky
  • 3 PL kryštálový cukor
  • 2 PL ocot
  • soľ
Postup

Na masle osmažíme nadrobno nakrájanú cibuľu - pridáme aj bobkový list a nové korenie. Keď začne cibuľa karamelizovať, pridáme mletú papriku, len krátko (5-6 sekúnd) pomiešame, pridáme na plátky (ešte nie na kocky) nakrájané líčka, soľ, necháme zatiahnuť 10-15 sekúnd a podlejeme vriacim vývarom tak, aby sme mali tak 1 cm nad mäskom. Na miernom plameni pomaličky varíme tak 2 hodiny.

Líčka vyberieme na tanier, vyberieme bobkový list, nové korenie a šťavu rozmixujeme ponorným tyxčovým mixérom . Ku smotane pridáme ešte pol deci vody, hladkú múku 2 PL, dôkladne vymiešame aby sa rozbili všetky hrudky a pridáme do rozmixovanej šťavy. Privedieme do varu.

Medzitým nakrájame líčka na kocky a keď nám šťava so smotanou zhustne, vrátime do nej líčka, pridáme cukor, ocot a necháme aspoň pol hodinku na spojenie chutí.

Podávame s cestovinami, knedľou, haluškami, zemiakovou kašou alebo s chlebom.