- 1 ks väčšia cibuľa
- 1 kg hovädzie líčka
- 40 g maslo
- 1 čl mletej červenej papriky
- 0,5 čl drvená rasca
- 2 ks bobkový list
- 5 ks nové korenie
- 200 ml hovädzí vývar
- 250 ml smotana na šľahanie
- 2 PL hladkej múky
- 3 PL kryštálový cukor
- 2 PL ocot
- soľ
Na masle osmažíme nadrobno nakrájanú cibuľu - pridáme aj bobkový list a nové korenie. Keď začne cibuľa karamelizovať, pridáme mletú papriku, len krátko (5-6 sekúnd) pomiešame, pridáme na plátky (ešte nie na kocky) nakrájané líčka, soľ, necháme zatiahnuť 10-15 sekúnd a podlejeme vriacim vývarom tak, aby sme mali tak 1 cm nad mäskom. Na miernom plameni pomaličky varíme tak 2 hodiny.
Líčka vyberieme na tanier, vyberieme bobkový list, nové korenie a šťavu rozmixujeme ponorným tyxčovým mixérom . Ku smotane pridáme ešte pol deci vody, hladkú múku 2 PL, dôkladne vymiešame aby sa rozbili všetky hrudky a pridáme do rozmixovanej šťavy. Privedieme do varu.
Medzitým nakrájame líčka na kocky a keď nám šťava so smotanou zhustne, vrátime do nej líčka, pridáme cukor, ocot a necháme aspoň pol hodinku na spojenie chutí.
Podávame s cestovinami, knedľou, haluškami, zemiakovou kašou alebo s chlebom.