Hovädzia sviečková na smotane

Hovädzia sviečková na smotane
Prísady
  • 1.2 kg Hovädzej sviečkovej (prípadne roštenky bez kosti)
  • 60 g údená slanina bez kože
  • 4 ks mrkvy
  • 2 ks petržlen
  • 0.5 ks zeler
  • 2 ks cibuľa (väčšia)
  • 2 ks bobkový list
  • 6 ks nového korenia
  • 6 ks čierne korenie
  • 2 ks klinček
  • 1 PL soľ
  • 5 ks borievky
  • 1 brusnicový kompót
  • 1-2 citrón
  • 2 PL hnedý cukor
Postup

S prípravou začneme deň vopred. Celý kus mäsa prešpikujeme polovičkou nakrájanej slaninky a posolíme. Necháme odležať do druhého dňa.

Na druhý deň si pripravíme na kocky nakrájanú koreňovú zeleninku, zvyšok údenej slaniny a cibuľu.

Na panvicu pekáč olej, na ktorom mäso opečieme zľahka z oboch strán. Mäso preložíme do pekáča.Posolíme, pridáme korenie, bobkový list, borievky. Všetko podlejeme asi 3 dl vody, prípadne hov.vývaru , zakryjeme a necháme piecť na 200°C približne 1 hodinu

Potom si na panvici vo výpeku z mäsa orestujeme slaninku, cibuľku a koreňovú zeleninu. K mäsu pridáme orestovanú zeleninu, 2 koliečka citrónu aj s kôrou, prilejeme zvyšný vývar a pečieme najmenej ďalšiu 1/2 hod pokiaľ mäso nie je mäkké.

Pristúpime k príprave sviečkovej omáčky. Mäso odložíme na teplé miesto /nekrájať hneď/. Asi 1/3 zeleniny necháme vcelku. Ostatnú spolu so šťavou rozmixujeme a potom zmiešame. Z hnedého cukru si pripravíme karamel, ktorý vlejeme do zeleninového základu. Pr

Podávame s parenou alebo zemiakovou knedľou, brusnicovým kompótom, ozdobené šľahačkou.