- 1.2 kg Hovädzej sviečkovej (prípadne roštenky bez kosti)
- 60 g údená slanina bez kože
- 4 ks mrkvy
- 2 ks petržlen
- 0.5 ks zeler
- 2 ks cibuľa (väčšia)
- 2 ks bobkový list
- 6 ks nového korenia
- 6 ks čierne korenie
- 2 ks klinček
- 1 PL soľ
- 5 ks borievky
- 1 brusnicový kompót
- 1-2 citrón
- 2 PL hnedý cukor
S prípravou začneme deň vopred. Celý kus mäsa prešpikujeme polovičkou nakrájanej slaninky a posolíme. Necháme odležať do druhého dňa.
Na druhý deň si pripravíme na kocky nakrájanú koreňovú zeleninku, zvyšok údenej slaniny a cibuľu.
Na panvicu pekáč olej, na ktorom mäso opečieme zľahka z oboch strán. Mäso preložíme do pekáča.Posolíme, pridáme korenie, bobkový list, borievky. Všetko podlejeme asi 3 dl vody, prípadne hov.vývaru , zakryjeme a necháme piecť na 200°C približne 1 hodinu
Potom si na panvici vo výpeku z mäsa orestujeme slaninku, cibuľku a koreňovú zeleninu. K mäsu pridáme orestovanú zeleninu, 2 koliečka citrónu aj s kôrou, prilejeme zvyšný vývar a pečieme najmenej ďalšiu 1/2 hod pokiaľ mäso nie je mäkké.
Pristúpime k príprave sviečkovej omáčky. Mäso odložíme na teplé miesto /nekrájať hneď/. Asi 1/3 zeleniny necháme vcelku. Ostatnú spolu so šťavou rozmixujeme a potom zmiešame. Z hnedého cukru si pripravíme karamel, ktorý vlejeme do zeleninového základu. Pr
Podávame s parenou alebo zemiakovou knedľou, brusnicovým kompótom, ozdobené šľahačkou.