Prísady
- 20 g hovädzej pečene
- 0.3 kg hovädzích rebier
- 1.5 l vody
- 100 g koreňovej zeleniny
- 1 cibuľa
- trochu kelu
- cesnak
- pór
- zelenú papriku
- celé čierne korenie
- soľ
Postup
Kosti dobre umyjeme, posekáme na menšie kúsky a vložíme do studenej vody. Pridáme očistené a umyté mäso a dáme variť. Keď vývar začne vrieť, pridáme soľ, korenie a ďalej varíme na veľmi miernom ohni dve hodiny. Počas varenie sa vytvára pena, ktorú môžeme
Po hodine varu pridáme očistenú zeleninu. Z mrkvy kúsok odložíme a ten spolu s pečeňou opražíme dozlatista. Vývar tak získa výraznejšiu chuť a intenzívne sfarbenie. Počas varenie z vývaru odstraňujeme tuk, pretože dlhým varením dodáva nepríjemnú lojovitú
Hotový vývar precedíme cez jemné sitko. Mäso použijeme do polievky alebo ako hlavné jedlo s omáčkou.