Hovädzí jazyk pečený s cesnakom

Hovädzí jazyk pečený s cesnakom
Prísady
  • 50 g cibule
  • 5 zrniečok celé čierne korenie
  • zelená zelerová a petržlenová vňať
  • 4 kelové listy
  • 50 g údenej slaniny
  • rasca
  • majoránka
  • 0.6 kg hovädzieho jazyka
  • soľ
  • voda
  • 120 g koreňovej zeleniny
Postup

Jazyk dobre umyjeme pod tečúcou vodou. Dáme ho do hrnca s horúcou vodou a varíme asi 2-2,5 hodiny.

Potom pridáme soľ, očistenú a pokrájanú polievkovú zeleninu, cibuľu, mleté čierne korenie. Neskôr do hrnca vložíme zväzok zelenej zelerovej a neskôr petržlenovej vňate, ktorú zabalíme do kelových listov a previažeme niťou. Jazyk so zeleninou varíme ešte a

Potom ho vyberieme, olúpeme, dáme na pekáč, na ktorom je rozpustená slanina. Celý jazyk potrieme soľou s roztretým cesnakom, posypeme trochou rasce, pridáme majorán, podlejeme odvarom s jazyka a odkrytý pečieme v horúcej rúre asi pol hodiny.

Upečený jazyk pokrájame na plátky, poukladáme na teplú misu, obložíme zemiakovou kašou alebo hranolkami.

Podávame so zeleninovým šalátom alebo s dusenou červenou kapustou.