- 50 g cibule
- 5 zrniečok celé čierne korenie
- zelená zelerová a petržlenová vňať
- 4 kelové listy
- 50 g údenej slaniny
- rasca
- majoránka
- 0.6 kg hovädzieho jazyka
- soľ
- voda
- 120 g koreňovej zeleniny
Jazyk dobre umyjeme pod tečúcou vodou. Dáme ho do hrnca s horúcou vodou a varíme asi 2-2,5 hodiny.
Potom pridáme soľ, očistenú a pokrájanú polievkovú zeleninu, cibuľu, mleté čierne korenie. Neskôr do hrnca vložíme zväzok zelenej zelerovej a neskôr petržlenovej vňate, ktorú zabalíme do kelových listov a previažeme niťou. Jazyk so zeleninou varíme ešte a
Potom ho vyberieme, olúpeme, dáme na pekáč, na ktorom je rozpustená slanina. Celý jazyk potrieme soľou s roztretým cesnakom, posypeme trochou rasce, pridáme majorán, podlejeme odvarom s jazyka a odkrytý pečieme v horúcej rúre asi pol hodiny.
Upečený jazyk pokrájame na plátky, poukladáme na teplú misu, obložíme zemiakovou kašou alebo hranolkami.
Podávame so zeleninovým šalátom alebo s dusenou červenou kapustou.