Prísady
- 600 g zemiakov
- 40 g cesnaku
- soľ
- mleté čierne korenie
- majoránka
- rasca drvená
- 100 g hladkej múky
- 50 g horčice
- 200 g olej
- 0.6 kg hovädzí jazyk
- 0.5 kg zelenina koreňová
- 100 g cibuľa
- bobkový list
- 1 čerstvé vajce
- 100 g maslo
- 100 g citrón
- 100 g údenej slaniny
- 600 g sladkej smotany
- voda
Postup
Do hrnca dáme olej, pridáme nakrájanú cibuľu, slaninku a nastrúhanú zeleninu a chvíľku popražíme.
Zalejeme vodou, pridáme jazyk, koreniny, soľ a varíme zhruba 2,5 hodiny.
Jazyk vyberieme, do šťavy pridáme smotanu, maslo a rozmixujeme, precedíme a dochutíme soľou, citrónom a horčicou.
Placky spravíme z nastrúhaných zemiakov do ktorých pridáme cesnak, majorán, drvenú rascu, soľ, vajce a múku.
Vyprážame malé placky.
TIP: Uvarený jazyk necháme len mierne vychladnúť a ošúpeme ho. Ak by vychladol úplne, bude sa len ťažko šúpať.