Hodovnícka hus

Hodovnícka hus
Prísady
  • rasca
  • 3.6 kg hus
  • plátky jabĺk na ozdobenie
  • soľ
Postup

Hus posoľte zvnútra aj zvonka. Posypte rascou. Vložte do pekáča, mierne podlejte a v stredne vyhriatej rúre pomaly pečte domäkka a chrumkava. Počas pečenia často prelievajte vypečenou šťavou a podlievajte.

Čistú, vypečenú masť zlievajte alebo vyberajte.

Upečenú hus vyberte z pekáča a uložte na teplé miesto. Zo šťavy odstráňte prebytočný tuk, pripáleniny na okrajoch pekáča dobre oškrabte, podlejte horúcou vodou a rozvarte.

V šťave poduste plátky jabĺk, ktorými hus ozdobíte.

Hodovnícku hus podávajte z dusenou červenou kapustou a žemľovými knedľami.