- 2 - 3 ks väčšie baklažány
- 2 ks veľké zemiaky
- 250 g mletého hovädzieho mäsa
- 250 g mletého bravčového mäsa
- 1 ks cibuľa
- 3 - 4 strúčiky cesnak
- 1 dl paradajkový pretlak
- 2 - 3 ks paradajky
- 100 g Parmezán, Eidam
- maslo
- olivový olej
- mleté čierne korenie
- mletá rasca
- 0,5 čl mletá škorica
- 0,5 čl mletý muškátový orech
- 3 ks bobkový list
- 50 g hladká múka
- 3 ks vaječné žĺtky
- 700 ml mlieko
Baklažány si ošúpeme a nakrájame na cca 1 cm hrubé kolieska. Plech pokvapkáme olivovým olejom a naukladáme kolieska baklažánu, ktoré pokvapkáme olivovým olejom, osolíme a okoreníme. Dáme na 13-15 min do vyhriatej rúry.
Na jemno nakrájanú cibuľu a dáme ju spolu s pretlačeným cesnakom podusiť na olivový olej a trošku masla. Po zmäknutí pridáme mleté mäso. Osolíme, pridáme škoricu, korenie, bobkové listy a cca 15 min dusíme.
Kým sa nám dusí mäso ošúpeme a na tenké kolieska nakrájame zemiaky, ktoré dáme do horúceho oleja opiecť do zlatista.
Do zmesi nalejeme rajčinový pretlak. Necháme prevrieť.
Zatiaľ čo nám pretlak s mäsom zovrie, olúpeme a na malé kúsky si nakrájame paradajky, ktoré pridáme do zmesi.
Zmes necháme podusiť cca 10 minút.
Na spodok pekáča si naukladáme vrstvu osmažených zemiakov (majú byť osmažené, inak vraj musaka nemá tú správnu chuť).
Na zemiaky poukladáme polovicu koliesok opečeného baklažánu.
Na baklažán vylejeme mäsovú zmes.
Spravíme si bešamel: na panvicu dáme maslo, ked sa rozpustí pridáme múku a stále miešame. Necháme chvíľočku na slabom ohni posmažiť. Potom zalejeme mliekom, treba poriadne miešať aby nevznikli hrudky - miešať až kým nezhustne. Dáme dolu z ohňa, necháme cca 2 min chladnúť, pridáme žĺtka, poriadne zamiešame, vsypeme 40 g syra, ochutíme soľou, korením a muškátovým orieškom, dobre premiešame. Bešamel je vtedy dobrý, ked je hladký, jemný a dostatočne hustý.
Na mäsovú vrstvu naukladáme druhú polovicu baklažánových koliesok, zalejeme bešamelom, posypeme 60 g syra a dáme zapiecť na 25-30 min na 180 °C.
Zapekáme 25 - 30 minút. Podávame so zeleninovým šalátom.