Foie gras

Foie gras
Prísady
  • 100 g vykŕmená kačacia ( husacia) pečeň
  • soľ
  • biele korenie
  • 3 ks slivky vykôstkované
  • 0,5 ks jablko
  • 1 PL maslo
  • 1 PL kryštálový cukor
  • 100 ml suché biele víno
Postup

Poriadne vychladenú pečeň našikmo nakrájame nahriatym nožom na hrubšie plátky a pred samotnou prípravou ešte vložíme do chladničky, aby nezmäkla.

Príloha k pečeni: Jablko nakrájame na kocky a opečieme ho narýchlo na lyžici masla. Pridáme cukor a slivky, zamiešame, podlejeme bielym vínom a necháme tekutinu trochu odpariť a jablká skaramelizovať.

Vínová omáčka: Pol deci červeného suchého vína nalejeme do hrnca, pridáme 1 PL kryštálového cukru a miešame , kým sa nám varom nevytvorí hustý sirup.Pridáme cca 1 dl nesoleného kuracieho vývaru a opäť za stáleho miešana nechame prejsť varom. Potom odstavíme z ohňa, pridáme 1PL masla a metličkou rozšľaháme .

Vyberieme z chladničky foie gras, opatrne posolíme a nasucho opekáme na panvici bez oleja (pečeň sama pustí tuk).Opekáme len cca 3 min dozlatista.

Servírujeme s jablkovo - slivkovou prílohou , preliate vínovou omáčkou.