- 100 g vykŕmená kačacia ( husacia) pečeň
- soľ
- biele korenie
- 3 ks slivky vykôstkované
- 0,5 ks jablko
- 1 PL maslo
- 1 PL kryštálový cukor
- 100 ml suché biele víno
Poriadne vychladenú pečeň našikmo nakrájame nahriatym nožom na hrubšie plátky a pred samotnou prípravou ešte vložíme do chladničky, aby nezmäkla.
Príloha k pečeni: Jablko nakrájame na kocky a opečieme ho narýchlo na lyžici masla. Pridáme cukor a slivky, zamiešame, podlejeme bielym vínom a necháme tekutinu trochu odpariť a jablká skaramelizovať.
Vínová omáčka: Pol deci červeného suchého vína nalejeme do hrnca, pridáme 1 PL kryštálového cukru a miešame , kým sa nám varom nevytvorí hustý sirup.Pridáme cca 1 dl nesoleného kuracieho vývaru a opäť za stáleho miešana nechame prejsť varom. Potom odstavíme z ohňa, pridáme 1PL masla a metličkou rozšľaháme .
Vyberieme z chladničky foie gras, opatrne posolíme a nasucho opekáme na panvici bez oleja (pečeň sama pustí tuk).Opekáme len cca 3 min dozlatista.
Servírujeme s jablkovo - slivkovou prílohou , preliate vínovou omáčkou.